Élőhely

Élőhely

 Hol tartsuk a komondort?

 

         A komondor kölykök esetében szocializációs szempontból nagyon fontos,hogy minél közelebb legyen a családhoz, ez persze abban az esetben, ha bentlakásos kutya lesz ( nem ideális a fajta szempontjából!), nem jelent gondot, de ha kinti kutyaként fogjuk tartani, akkor helyezzük el úgy a fekhelyét, hogy az ajtóhoz közel legyen. A kölykök estében is ( kinn tartottaknál) fontos az emberi közelség, de hamar belakja a teret és kiválasztja a stratégiailag legideálisabb helyet, ahonnan szemmel tarthatja az egész területet.

Kutyaházat csak ritkán igényel egy komondor, de száraz zugot ahová az eső ellen behúzódhat azt mindenképpen biztosítsunk a számára. Fontos hogy a nyári forróságban kell legyen egy olyan viszonylag hűvös helye ( pince vagy garázs ) ahová behúzódhat a perzselő nap és a hőség elől. Ennek hiányában ugyanis valószínűleg hatalmas hűsölő gödröket fog ásni a kert minden fontosabb helyén.

Ugyan a legtöbb komondor nem szeret fürdeni, hálásak a műanyag gyermekhomokozó, kutyamedencévé alakításáért, ahová előszeretettel vonulnak hűsölni a nyári melegben. Ennél a megoldásnál a vizet nem kell állandóan hidegre cseréni.

A komondor nehezen viseli a bezártságot, a lekötöttséget. Ő egy gondolkodó, dolgozni akaró lény, aki igényli a szellemi elfoglaltságot. Állandó bezárásával vagy lekötésével pont ettől fosztjuk meg, aminek következtében hamar mogorvává, kiszámíthatatlanná válik. Ez azonban a mi hibánk, nem a kutyáé.

Természetesen az nem probléma, ha alkalmilag korlátozzuk a szabad mozgásban (pl. egy családi kerti mulatság alkalmával), de ezt egy jó idegrendszerű komondor  minden gond nélkül elviseli.

Azonban, ha mégis a kenneles vagy láncos tartást választjuk, akkor tudnunk kell, hogy a jelenleg hatályos állatvédelmi törvények szerint a minimális kennelméretnek 20 nm-nek kell lennie. Láncból a minimális méret a 8 m-er, de 2016 január 1-től tilos a kutyák tartós láncon való tartása!

Aránylag kis kert sem jelent gondot, ha napi sétával ki tudjuk elégíteni mozgásigényét.

Belvárosi részeken kicsit macerásabb a tartása, de nem megoldhatatlan. Viszont azt tudnunk kell, hogy semmiképpen sem ideális élő hely számukra.

Rendes családi kutyaként a napi sétákon, városnézéseken, esetleg hosszabb kirándulásokra is megfelelő társ lehet, megfelelő szocializáció mellett. Egyre viszont oda kell figyelni ilyen alkalmakkor, ne álljunk meg hosszabb időre sehol. Vagy ha megállunk, akkor arra készüljünk fel arra, hogy a jó komondor 10-15 percen belül el kezdi védeni azt a területet ahol éppen állunk.