Élősködők elleni védekezés

Élősködők elleni védekezés

  

 Napjainkban az enyhe telek miatt a kullancsok, bolhák és egyéb élősködők nem pusztulnak el, hanem tavasszal nemcsak az új állomány, de a tavalyi is támad. A komondor hosszú szőre miatt szinte lehetetlen megtalálni ezeket az apróságokat ezért a megelőzésért mindent meg kell tennünk.

 Lehet úgynevezettek spot-on készítményeket használni, melyet a széthúzott tincsek közé a gerinc vonalában kell végig cseppenteni.

 Viszont a kullancs és a bolha-írtó nyakörvek egyszerűen hatástalanok ekkora szőrrengetegben. Hasznosságuk korlátozott, mivel nem tudnak a bőrrel érintkezni.

 Az egyik leghatásosabb szer lehet, a Neostomosan nevű készítmény, melynek 1 ampulláját 1 l vízben kell feloldani, majd a kutya testére permetezni. Egy alkalommal nem kell a teljes mennyiséget felhasználni, egy felnőtt komondor tökéletesen beteríthető max. 1dl felhasználásával. Az oldat kijuttatását növény permetező segítségével a legkönnyebb. Védettséget kb 7-10 napra ad egy permetezés, de cserébe 1 ampulla ára kb. 300-400 Ft csak.  Használhatjuk még a készítményt a kutyánk  fekhelyének  és körnékének “tisztán” tartására is, ugyanis légyriasztó hatása is van..