[R-slider id='2']

Komondor fajtanépszerűsítő séta – Szeged

28 Már, 2017

Komondor fajtanépszerűsítő séta – Szeged

 

 

Már öt éve, minden évben szervezünk fajtanépszerűsítő sétákat. Eddig kizárólag Budapesten, de idén első ízben utaztunk egy másik történelmi városba és fantasztikus fogadtatásban volt részünk.

14 csodás komondor jelent meg 2017.03.25.-én, azon csodálatos, napsütötte napon, hogy pórázt a kézben tartva andalogjon és büszkén megválaszoljon minden érdeklődő kérdést. Felemelő minden ilyen séta, mert a komondor fajtával kapcsolatosan élő buta tévhitek a mai napig gátolják a fajta nagyobb körű térhódítását akár itt az anyaországban is.

Nyugodt és büszke kutyákat láthattunk, büszke gazdákkal. Nyugodt és büszke kutyákat, akik érdeklődve fogadták a járókelők kíváncsian és félve érkező közeledését.

A végül is két és fél órás séta induló pontja a Szegedi Széchenyi térről indult, mely tér a tavaszi évindító házasságkötések legkedveltebb színhelye is. Nem is meglepő tehát, ha a sétánk elején 4 ifjú házasságkötő teljes násznépének figyelmét vontuk el, mely csak azért nem lehetett bántó az újdonsült párnak, mert ők is teljesen átadták magukat a 14 komondor impozáns és lenyűgöző látványának. Kedves másodperceknek lehettünk tanúi az egyik ilyen esküvőnél és talán meg is mosolyogtuk. A kéz a kézben érkező pár, mögötte násznépével a tér jobb oldalán jelent meg, lassan haladva a híres tulipánfa felé, mely már évtizedek óta ad csodás hátteret az esküvői fotóknak. Mi a komondorokkal már a séta végén jártunk és búcsúzkodtunk a társainktól, amikor az érkező ifjú pár férj tagja a komondorokat látva vadul kutatni kezdett és ünnepi viseletének minden zegét-zugát felderítve egy mobiltelefont húzott elő. Előhúzta és emelte volna fotózásra, de hogy mennyit árul el a jövőjükre nézve az ezután következő pár másodperc, az már nem igazán ránk tartozik, minden esetre, a menyasszony a telefont és a mozdulatot látva nem lassított, hanem tovább vonszolta újdonsült kedvesét, fittyet hányva annak komondorok iránti hirtelen kialakult lelkesedésére ;-))

Bíbor kislányunk, aki 6 évesen jött első ízben ilyen fajtanépszerűsítő sétára velünk és idén már 11 évesen maga is boldogan és büszkén mesélte a fajtával kapcsolatos tudnivalókat az idegen kisfiúknak és kislányoknak, akik talán, a felnőttek által vezetett komondorokhoz nem is mentek volna oda, de 11 éves társukat látva megbátorodtak. Kérdeztek és ámulva hallgatták a válaszokat. A gyerekek és szüleik félelme hamar elillant és velük újabb résztvevőkkel bővülve indulhattunk tovább, mert a mi kis 30-35 fős, 14 komondoros és számos más kutyakísérős csoportunk, állandó létszámváltozásban volt, a hozzánk csapódó járókelők miatt. Volt olyan fotóművész a járókelők között, aki jól megérdemelt hétvégi kattingatós szabadnapját próbálta élvezni, de meglátva csapatunkat, dühösen mondta nekünk; ha tudta volna, több gépet hoz magával.

Ez az, ez az a lelkesedés és magyar virtus, ami miatt hisszük, hogy a fajtával kapcsolatos tévhiteket sikerül háttérbe szorítani és újra megmutatni, hogy a magyar pásztorkutyáknál a magyar portán nincs jobb, de ha külföldre nézünk, akkor tiszta és nyugodt szívvel ajánlhatjuk oda is.

Egy jó idegrendszerű komondor, aki bőszen védelmezi ingó és ingatlan vagyonunkat, óvja és védi családunkat, gyermekeinket, az büszke és nyugodt társunk lehet akár egy belvárosi sétán is.

És zárásként mit is kanyarítsak ide?

Csakis a saját érzéseimet; Ez az igazi fajtanépszerűsítés és most nem csak a komondoros sétára gondolok, hanem azokra, akik a póráz végén andalogva, kennelneveket nem hangoztatva, de hihetetlen öntudatosan és szeretettel beszéltek a fajtáról és megválaszoltak minden kérdést, lett légyen az a fajta történelmével, vagy gondozásával kapcsolatosan.

Csak mélységes tiszteletemet tudom kifejezni, hogy eljöttek és velünk sétáltak, hogy újra és még jobban odaláncoltak bennünket e mellé a fantasztikus magyar pásztorkutya mellé. Az pedig, hogy a 14 megjelent komondor között 6 mentett is megjelent és évekkel később lehetőséget adtak arra, hogy újra melléjük guggolva, szeretettel átkarolhassuk a nyakukat és érezhettük felismerő szeretetüket, külön megható és köszönetet érdemel. Vándor, a csont soványan és teljesen szőrtelenül mentett 1,5 éves kan komondor, 3 évvel az örökbefogadás után a kiállítások rendszeres látogatóit ámulatba ejtő külsővel lépkedett mellettünk. Persze mellette semmivel sem lemaradva Berta, Kecses, Pityke, Kapor, és Maci is testben és lélekben kiteljesedve adott újabb erőt és hitet nekünk a további munkára!

Köszönjük!

 

Komondor Fajtamentő, Fajtamegőrző Alapítvány

komondormentes@gmail.com

Paypal: komondorrescue@gmail.com

+36-30-746-8753

akomondor

Komondor, komondor, komondor.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

EnglishHungary