[R-slider id='2']

A komondor egy kicsit másként

12 ápr, 2017

A komondor egy kicsit másként

 

Hatalmas, szőrös, négylábú test- és vagyonőr.  Ebbéli mivoltában senki és semmi nem gátolhatja. Nem lihegi túl a munkáját, de precizitásban senki nem is múlja felül. Az Alföldön egy tanyánál poroszkáló elcsigázott  turistacsoport látványában sincs semmi különös, ha észrevesszük a közöttük és a turista busz között lustán elheverő komondorokat, akik ugyan senkiben nem okoznak kárt, de tökéletes nyelvérzékkel tájékoztatják a tisztelt jelenlévőket, hogy bizony, amíg a gazda haza nem jön, addig innen nincs sétafikálás.

 

Diplomáciai érzékét sokan az egekig magasztalják, akik tévedésből vagy tudatlanságból mentek be hívatlanul egy komondoros portára, hiszen más fajtáknál egy-egy ilyen cselekedet néhány hetes kórházi ápoláshoz vezet. No azért ne legyenek illúzióink vagy ha vannak, akkor is inkább csak kellő védőöltözetben!

Tulajdonképpen egy két lábon járó Uri Geller, hiszen hamarabb tudja mit akarsz, mint te saját magad és nemcsak az etetésével kapcsolatosan képes kiválóan és kedvesen, egy szó nélkül sugallni neked mindenféle szaftos csontok és húsok képét, hanem az érkezők jó szándékáról is biztos lehetsz, mert ha egy komondor eredendően bizalmatlan mivolta ellenére mégis engedékennyé válik az idegen simogató kéz közeledtére, mérget vehetsz rá, hogy a szándék csak jó lehet. Persze milyen más is lehetne, hiszen minden jelenlévő tisztában van vele, egy komondor bizalmának elvesztése bizony maradandó lelki és testi sérüléseket eredményezhet.

60-70 kiló élő izom, de tökéletes ívben képes a tér és az idő kontinuum fogalmának törvényszerűségét felrúgni és másodpercek tört része alatt leginkább alvó pozíciónak ítélt állapotából egy-két hatalmas ugrással a kapunál teremni az udvar leghátsó részéből, ahol utólag magadnak is bevallhatod, nem is feltételezted, hogy bármi élőlényt rejt, az a nagy csergetakaró, melyet a színéből és állagából ítélve talán hetekkel korábban felejtett kinn a háziasszony.

Felfoghatatlan az az intelligencia, mely eredményeként ( alátámasztott tény, hogy semmilyen emberi nyelven nem beszél) 2-3 alkalomnál többször nem kell neki megmutatni semmit. No nem is tudnád többször, hiszen sértődötten mered rád a 4. alkalommal és a tekintetéből áradó szemrehányó „ no ne már, ez most komoly?” mondat felfogása után te szégyelled össze magad, hogy ilyen keveset feltételeztél róla.

Bármit képes tökéletesen megtanulni és veleszületett érzékkel kiválasztani a pillanatot, amikor azt alkalmaznia kell.

A lehető legjobb bébiszitter és ez is alátámasztott tény!

Többeknek eszébe jutott már szemészeti rendeléseken alkalmazni ( mint pupilla tágító), hiszen nagymamák és nagypapák látása javul meg pillanatok alatt, amikor a még karon ülő unokácskák könyékig dugják karjukat a gigászi testőr torkába, akár egy cirkuszi idomár és boldog vigyorral halásszák elő onnan azt a kis műanyag alvós nyulacskát, melyet a korábban említett kedves nagyszülők éjt-nappallá téve napok óta kerestek a kiváló és nyugodt alvás érdekében.

Terep- és kert-rendezési szakismeretei a legjobb munkaerővé teszik őket, már amennyiben rájuk hagyjuk, hová is szeretnénk bármit is ültetni és persze azt is elfogadjuk, hogy az oda elültetett növény bármikor átültethető bármilyen másik helyre. No és persze az ültetőgödör kiásásának munkája is teljes precizitást igényel és a biztonság kedvéért legalább 5x akkorát kell ásni, mint amekkorára szükség van, hiszen a földben több száz éve lapuló ezüstnemű, kártevő vagy csak néhány napja elásott, de teljesen elfedett levescsont sem mászik elő magától.

Vélhetőleg a metróalagutak megásásánál is kiválóan alkalmazhatóak lennének, de lássuk be a XXI. században, amikor a gyerekmunkát is büntetik, mit szólnának ehhez az állatvédők?

Tanulni vágyásának legjobb példája, hogy anatómiai ismereteinek bővítése érdekében az élő ember-kísérletektől sem riad vissza és bár kiválóan informált a törvényeket illetően is, de a megszerezhető tudás érdekében bátran és vakmerően méri fel izomzatát egy-egy tolvajnak vagy leánygyermekünkhöz nem éppen megbízható szándékkal közeledő nem kívánt kapcsolat kialakítására vágyó udvarlónak!

A világtörténelem egyik legnagyobb alakja Napoleon sem fordított volna annyi időt a haditervekre ha Marengo nevű, híres arab telivére mellett tartott volna néhány komondort is, hiszen ezen kutyák stratégiai ismereti megszégyenítő sebességgel és pontossággal teszik lehetővé a terület legjobb megfigyelőpontjának kiválasztását, melyről a terület bármely pontja a lehető leghamarabb elérhető és ezt a pontot a kiválasztástól kezdve örök időkre kedvenc fekvőhelyének használja.

Lehengerlő modorú pszichológus! Nincs olyan téma, legyünk bármilyen érzelmi hullámvasúton, ő némán és megértő barna szemekkel mered majd ránk és olyan biztonságot sugároz általuk, hogy a problémánk teljes felvázolása után szinte már azon tűnődünk miért is jelentett ez nekünk problémát.

Egy komondor haragja olyan mint a tornádó; amikor kialakult, te már tudod, hogy vesztettél!

 

Sem nem vagy gyorsabb, sem nem vagy erősebb így csak az ő jó-szándékában bízhatsz. Egyetlen kiút van és az a gazda jelenléte, de ne legyenek kételyeid; egy komondor nem felejt és az első általad okozott csalódás után, békítő szándékkal hozott kívánatos szelet hús sem feledteti veled szembeni ellenérzését!

Lehet, hogy van nála erősebb, de ezt nem jó személyesen tesztelni!

 

A lehető legjobb filmrendező! Többen állítják, akik azóta már egy-egy jól őrzött büntetés végrehajtási intézet vendégszeretetét élvezik, hogy abban a pillanatban, amikor észrevették a tulajdonok védelmére tartott szőrös óriás közeledtét, életük filmként pergett le a szemük előtt, kiemelve a legfontosabb mérföldköveket a betörők sokak által vitatott pályafutásában. Ez pedig, a lehengerlő vagyonőr nem éppen csekély közbenjárására feltárta előttük etikai és erkölcsi hiányosságaikat így a jövőben ha nem is lépnek a teljes javulás útjára, mindenképpen tény, hogy többet komondoros házba hívatlanul erőnek erejével sem lépnek!

Egyes egyedei kivételes tehetséggel bírnak a magasugrás terén. A Föld gravitációját és a tömegvonzás törvényét teljesen meghazudtolva képesek helyből akár 2 m-t is felugrani, ami azért lássuk be komoly lehetőségeket rejt ismét az egészségügy terén, az akarattal előidézett szívrohamok előidézésében!

Szemspecialisták rémálma a komondor látásának megmagyarázása, hiszen dús, rasztás, szeme elé omló hihetetlen mennyiségű szőre ellenére tökéletesen képes felmérni a közte és a betolakodó közötti távolságot és még az éjszakai sötétségben is milliméter pontosan bemérni a hívatlan látogató pontos helyét. Ezen jellemvonások miatt már a katonaság is kutatásokba kezdett a felderítői tevékenységbe való alkalmazása tekintetében. Egyelőre azonban még csak a róla elnevezett harci jármű megalkotásáig jutottak.

Új értelmet nyerhet a ‘ tartsd magadhoz közel barátaidat és ellenségeidet még közelebb ‘ kijelentés, hiszen egy ilyen kutya, a vele született delejezőképességének teljes repertoárjával képes szavak nélkül is felvázolni akár bármely rosszakarónk továbbélési lehetőségeit!

Ha a kapun ezt olvasod: ‘Komondorral őrzött terület!”, akkor biztos lehetsz benne, hogy az a komondor akkor is ott van, ha éppen nem látod! Ebben az esetben csak egy dologban tévedhetsz; lehet, hogy nem is egy komondor van a háznál!

Komondor Fajtamentő, Fajtamegőrző Alapítvány

komondormentes@gmail.com

+36-30-746-8753

Dr. Hegedüs Orsolya (2016)

akomondor

Komondor, komondor, komondor.

2 comments

  1. Boroska Marica
    says:

    Nagyon élveztem a fenti sorokat,köszönöm, hogy elküldted.Minden szava igaz, ezt Borzival tudjuk ” igazolni”Zeusz szájából naponta ki kell szedni Borzi szőrét……mert már hajlandó játszani vele.Zeusz még egyszer sem sivított játék közben…. soha nem okoz neki fájdalmat. Különleges, csodás teremtmények a komondorok… meg az uszkárok is.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

EnglishHungary