[R-slider id='2']

KOMÁM – avagy Potrien, a zsupás őrmester

21 ápr, 2017

KOMÁM – avagy Potrien, a zsupás őrmester

Aki nem olvasta Rejtő Jenő méltán híres írásait, annak nem sokat mond ez a név és nem igazán tudja, hogy mit is jelent ez, Komám, a Szarvasi Gyepmesteri telepről hozzánk került 4 éves kan komondor jellemére nézve. A fajtát ismerők tisztában vannak vele, akik pedig csak most ismerkednek a komondorral, ebből az írásból bizonyosan jó képet kapnak ennek az 1000 éves múlttal rendelkező kutyafajtának a jellemét illetően.

Potrien őrmester büszke, konok és a végletekig egyenes ember, aki száz meg száz veszélyen át küzdötte magát. Zsörtölődő modora, kemény, egyenes jelleme tökéletesen példázza
Komámat, akinek testét 9 helyen ették a nyüvek, testsúlya nem érte el a 20 kg-ot, de az állatorvosi rendelőbe saját lábán ment be és egyenesen állva, bár méltatlankodását folyamatos morgással jelezve viselte a megpróbáltatásokat.

Komám néhány hónap rehabilitáció után, ha soványan is, de egészségesen költözött új családjához; Borókához és Dezsőhöz, vagyis inkább, ha az ő fejével gondolkozunk, akkor a nagymamához.

Hogy miért a nagymamához? Ez az, amire csak akkor kapnánk igazán választ, ha Komám rendelkezett volna a beszéd készségével, de ez neki csak a meleg barna szeméből sugárzó, vélt gondolatok síkján adatott meg. Azonban minden kétséget kizáró tény, hogy a család nagymamája olyan fontos szerepet játszott ennek a kutyának az életében, hogy a területvédésre kialakult/ kialakított 1000 éves ösztönök, személyi testőröket is meghazudtoló tökéletességgel üzemeltek leredukálódva a nagymama szigorú védelmére. No persze ne feledjük, ha éppen a ház csendes nyugalmát élvezte a nagymama, akkor Komám az ajtó előtt vagy annak közelében heverészve bizony fittyet sem hányt a betolakodóra, de azért azt se felejtsük el, hogy hol az a betolakodó, aki megkockáztat egy behatolást egy olyan területre, ahol egy ekkora komondor él, még akkor is, ha úgy véli e kutya feladatai csupán a nagymamára korlátozódnak.

Komám sajátos morgás szótárt használt gondolatai megértetésére, ami igencsak korlátozta őt az erős és mély barátságok kialakításában. Aki nem rendelkezett kellő bátorsággal és visszariasztotta a kapcsolatkialakításban egy-egy mélyebb baritonú morgás, az bizony inkább távoli imádója lett ennek a kutyának. Aki pedig elfogadta ezeket a hangos kinyilatkoztatásokat és betudta egy igazándiból félresikeredett kapcsolatépítési kezdeményezésnek, az egy kedves, bújós macival gazdagíthatta az életét.

Komondor Fajtamentő, Fajtamegőrző Alapítvány

komondormentes@gmail.com

+36-30-746-8753

Dr. Hegedüs Orsolya

akomondor

Komondor, komondor, komondor.

1 comment

  1. Boroska Marica
    says:

    Minden jó, ha jó a vége! Drága édes kis csillag, a sok szenvedés után végre szép élete lehet

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

EnglishHungary