[R-slider id='2']

HOLLÓ – a munka hőse

24 ápr, 2017

HOLLÓ – a munka hőse

Hollót, akit ki tudja hogyan hívtak, ha hívtak egyáltalán valahogy, utcáról fogták be és bár a törvények értelmében, akkor már az igencsak chip kötelezett kutyatartás ellenére, ő bizony semmilyen azonosítóval nem rendelkezett.

Ez az utcáról befogott kb. 3 éves, kan komondor egy teherszállítóban érkezett hozzánk.  Vigyázz, mert már nagyon morog!” – jelezte a fiatalember, aki befogóbottal befogta, majd kocsijába téve elszállította hozzánk, az érkezést követő percekben. Az ajtó kinyílt, ő pedig érdeklődve tekingetett ki. Az már akkor is látszott, hogy karcos lelkületű kutya( a tévedések elkerülése végett ezt kissé kifejtve; nagy hivatástudattal bíró komondor, aki nemcsak tud, de szeret is dolgozni!).

Megérkezett, elfoglalta előkertünket és amíg ő nálunk volt bizony egy hangya sem jöhetett be ellenőrzés nélkül, vagyis se hangya, se rigó, se négy vagy két lábú élőlény. Igazi, „történelmi komondor”, aki külsejében és belsőben is tökéletes és kivételes példánya a fajtájának. Ez a kissé, és ezt igazándiból jócskán cizellázva fogalmazom vele kapcsolatosan erőteljes, konok jellemű Holló kifejezetten gyors tanulási képességekkel rendelkező, az élet összes szépségét és elé tárt lehetőségeit, azonnal a legteljesebben megélni akaró komondor. Erős, makacs, erőteljes munkabírású, kifejezetten őrkutya, akihez erős gazda és jó munkahely dukál.

A kezdeti időkben, hozzánk kerülését követő hetekben a rendszeres séta és a kötelező orvosi beavatkozások ( oltások, chip, stb) nem kötötték le érdeklődését, de a legádázabb hadsereget megszégyenítő módon vette bele magát előkertünk őrzésébe.

“Belépés csak a gazda jelenlétében, vagy csak saját felelősségre lehet!” – tábla használata lett volna ideális, azzal a kiegészítéssel, mely sokunk számára a gyógyszerek reklámjából unásig ismert kiegészítésével: “a várható mellékhatások tekintetében forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez!”

Holló tehát alig pár nap alatt elfogadta az új rendszert és minket, gyermekeinket boldogan és teljes lendülettel imádott.

Soha nem felejtem vele kapcsolatosan, hogy az akkor még kicsi gyermekeinket ugyan megtanítottunk arra, hogy amikor új kutya van, óvatosan viselkedjünk. Bíbor lányom, azonban szabadságában nem korlátozható és lehet, hogy az élet majd megtanítja bizonyos szabályokra a jövőben, jelenleg híján van minden kötöttségnek, amit ( hogy őszinte legyek, büszkén és némiképp irigykedve szemlélek). Történt egyszer, hogy vacsorát főzve otthon vártam az iskolából haza érkező gyerekeket, akikért Csaba ( a férjem ) indult. Negyed órával később azonban a kertkapu jellegzetes nyikorgása nélkül a bejárati ajtónk nyílt ki és én megdöbbent tekintettel konstatálhattam, hogy Bíbor ért haza egyedül. A pár perces aktív nyugtató jógalégzést követően, kellő nyugodtságot erőltetve magamra mosolyogva kérdeztem bejutásának körülményeit, amit ő egy pár szóban és teljes közönnyel kibökött: „ bemásztam a kapun” – kijelentéssel válaszolt meg. Később azonban kiderítettem, hogy az előtt a bizonyos bemászás előtt, üdvözölte Hollót és a kerítésen keresztül meg is simogatta, igaz, hogy a lányommal érkező kis iskolatárs a kapu közelébe sem mehetett, mert a házőrzők gyöngye mély, ellenvetést nem tűrő és folyamatosan erősödő morgással kemény akadályt jelentett számára. Mondhatjuk tehát, hogy a komondor akár családja tagjainak erkölcsi védelmét is képes ellátni, az aggódó családapák válláról levéve ezt a nehéz terhet ;-)).

Jól viselkedj, mert elvisz a Bakurász!” mondták annyiszor a rakoncátlankodó gyermekeiknek a régmúlt időkben. Holló, ma már ezen a néven éli boldog gazdás életét. A névválasztás pedig nem is lehetne tökéletesebb, hiszen, ahogy a gazda mesélte, bizony ez az a kutya, akinek jelenléte miatt, a porta bejáratával szemközti oldalon közlekednek csak a járókelők és jó hangos „Csókolom!”-al még oda is köszönnek neki, akkora respektje van!

Komondor Fajtamentő, Fajtamegőrző Alapítvány

komondormentes@gmail.com

+36-30-746-8753

Dr. Hegedüs Orsolya

akomondor

Komondor, komondor, komondor.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

EnglishHungary