[R-slider id='2']

A Diadal Napja, avagy Komondor Fajtanépszerűsítés Várpalotán

12 jún, 2017

A Diadal Napja, avagy Komondor Fajtanépszerűsítés Várpalotán

Évek óta megszervezésre kerül ez az igazán kiváló program, ahol megelevenedik a végvári vitézi élet és a legendás 1566-os várostrom, amikor Arslan budai pasa mintegy 8000 emberrel vonult fel, hogy bevegye a várat. A kevesebb mint 200 magyar várvédő és kapitányuk, Thury György vitézségének köszönhetően a vár nem esett el, erről a dicső győzelemről emlékeznek meg ezzel a rendezvénysorozattal. Idén itt kapott helyet a komondor is, bár írásos emlékek nincsenek arra vonatkozóan, hogy akkor a várban voltak komondorok, de az biztos, hogy abban a történelmi időben már igencsak fontos szerepet játszottak a nyáj és pásztorok védelmében.

2011 óta szervezünk rendszeresen komondor fajtanépszerűsítő sétákat, vonulunk fel várakhoz, vagy Budapest belvárosában 5-10-15 komondorral. Büszkék vagyunk, hogy egy-egy ilyen sétán a törzskönyves és a nem törzskönyves komondorok és gazdáik egyforma büszkeséggel és teljes egyetértésben vonulnak. Vonulnak és meg-megállnak rengeteg érdeklődő kérdésre adnak választ, akár a fajta történelmével, akár jellemével vagy akár a nevelésével kapcsolatosan. Hisszük, hogy a berögzült rossz sztereotípiákat leghatékonyabban így lehet eloszlatni, hogy testközelből mutatjuk meg; milyen is  A KOMONDOR.

 

Tegnap bár Szent Péter egy kicsit megviccelt bennünket, mert az érkezésünkkor zuhogó esővel lepett meg, de a pocsolyák hamar felszáradtak és egyre több és több érdeklődő jelent meg. Velük együtt mi is és kutyáink is egy középkori vár hétköznapjába csöppentünk, ahol ágyúk dörögtek, puskák ropogtak és ahol magyar vitézek küzdöttek törökökkel. Ilyen környezetben lenni maga is egy fantasztikus élmény, de mindezt a komondorok jelenléte tovább tudta fokozni, hiszen nemcsak a program látogatói, de maguk a rendezők és beöltözött előadók, mesterek is csodálattal, ámulva és érdeklődve léptek a megjelent komondorokhoz. Ki tudja hányszor hangzott fel; „ Megsimogathatom? kérdés és ki tudja, hányan időztek mélázva ezen az impozáns látványon és kattogtatták a fényképezőgépeiket! … és a gyerekek! Ők voltak a leginkább elvarázsolva, hiszen Csikó kutya, a 4 éves szuka komondor mérete és méltósága teljesen elvarázsolta őket is és bár az első simogatásnál még remegett a kis kezecskéjük, a harmadiknál már pedig büszkén néztek anyukájuk vagy apukájuk arcára, átölelve Csikó nyakát. No meg persze Bátor, az alig 4 hónapos, Harcos az 5 hónapos és Koma, a 11 hónapos komondor, hozva a korukból adódó bohócságot és játékosságot, rengetegszer csaltak mosolyt mindenki arcára. Bár most „csak” 4-en voltak, de mind más-más korcsoportból, így a komondort növekedésének minden lépésében meg tudtuk mutatni. Igen, a komondor ilyen; 1000 éves múlttal a magyarság ősi szimbóluma, aki ha kell védelmez bennünket és javainkat, ha kell, akkor pedig délceg, kiegyensúlyozott méltósággal fogadja az érdeklődő felnőttek és gyermekek közeledését. Szeretném megköszönni; Bátor, Koma, Harcos gazdáinak, hogy eljöttek és újra segítettek nekünk, hogy elvarázsoljunk több száz embert, eloszlatva a komondor fajta köré nőtt rossz távhiteket. Fantasztikus nap volt, melynek megkoronázásaként meghívást kaptuk jövőre is!

Komondor Fajtamentő, Fajtamegőrző Alapítvány

komondormentes@gmail.com

+36-30-746-8753

akomondor

Komondor, komondor, komondor.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

EnglishHungary