[R-slider id='2']

Komondor kölyök – Vegyek vagy örökbe-fogadjak?

23 jún, 2017

Komondor kölyök – Vegyek vagy örökbe-fogadjak?

Mindenképpen nagy öröm számomra, mind mint tenyésztő, mind pedig mint Komondor Fajtamentő, hogy ezt a kutyafajtát választottad. … és ha ezt a fajtát választottad, akkor tudod, milyen ezer éves múlttal rendelkező érték lesz a kezedben, lesz társad és lesz családod része 10-13 évig.

 

 

Hogy milyen lesz ez az együtt töltött 10-13 év, ezt most még a kiválasztás előtt tudod kell eldönteni.

Ez az időszak nem rövid időszak és nem mindegy, hogy hogyan élitek meg együtt!

A komondor egy ízig-vérig magyar fajta, akit hajdan a pásztorok tenyésztettek ki a javaik őrzésére, védelmére. Persze azóta eltelt ezer év, megváltoztak a körülmények, de a fajtával kapcsolatos elvárások nem igazán változtak meg ( már amennyiben tudatosan választunk fajtát, nem pedig csak a külleme alapján). Most is azt szeretnénk, ha a komondorunk megvédené javainkat, gyermekeinket, de ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ez a felnőtt korára minimum 45 kg élő izom, mindezt úgy fogja elérni ( jó kiválasztás és kellő nevelés mellett), hogy nem kell bíróságra vagy állatorvoshoz járnunk miatta állandóan.

Ha tudatos a fajtaválasztásunk, akkor nemcsak azért szeretnénk komondort, mert fehér, nagy bundájú óriás lesz, hanem azért is, hogy felnőve, önálló testőrként és javaink őrzőjeként megóvjon bennünket, családunkat, javainkat az esetlegesen rossz szándékkal közeledőkel szemben. Azonban tudnunk, ismernünk kell azokat a kérdéseket, amelyeket fel kell tudnunk tenni ahhoz, hogy mind fizikailag, mind pedig mentálisan a legegészségesebb egyedet vegyük meg, vagy legalábbis megtegyünk mindent ezért.

Magyarországon nincs szabályozva a tenyésztés, nincsenek kötelező szűrővizsgálatok a tenyészkutyákra, de természetesen vannak tenyésztők, akik érzik a tenyésztés felelősségét és szűrik tenyészkutyáikat a genetikai betegségekre és nemcsak szűrnek rá, hanem ezen vizsgálatok eredményeit figyelembe véve szelektálnak. Fontos hogy ne csak arra kérdezzünk rá, hogy vannak-e szűrve a kiskutyák szülei, hanem arra is, hogy ezek a vizsgálatok milyen eredményt adtak. Azt is tudnunk kell, hogy az eredmények milyen értelemmel bírnak! Pl., a diszplázia szűrés eredménye az A,B,C,D,E betűivel jelölik a betegségének jelenlétét, mértékét. Az „A” a diszplázia mentes egyed, a „B” az enyhe és így tovább. Tudnunk kell, hogy nem garantál biztos diszplázia mentességet két „A”-s tenyészpártól született kiskutya sem, hiszen generációkra kellene szűrni ( van olyan tenyésztő, akiknél már 3 generációra visszamenőleg megvannak a mentességet igazoló iratok), de mindenképpen nagyobb esélyt ad, arra vonatkozóan, hogy két mentes egyedtől vásárolt kiskutya is mentes lesz. Vagyis arra kell törekednünk, hogy a megvásárolt kiskutya szüleinek, nagyszüleinek ( mindkét részről), meglegyenek a negatív szűrési eredményei, vagy legalábbis annak maximum az enyhe fokozati eredménye. A csomagtartóból vagy tanyáról vásárolt kutyák esetében ilyen vizsgálati eredmények nagy valószínűséggel nincsenek, mint ahogy örökbe fogadott kutyák esetében sincsenek ilyen vizsgálatok. De ezt is magunknak kell eldöntenünk, honnan szeretnénk vásárolni magunknak kiskutyát és hogy vásárolni vagy örökbe fogadni szeretnénk-e.

Bármelyik tenyészetet választjuk, a mi felelősségünk, hogy a megvásárolt kiskutya valóban az lesz-e, amit mi szerettünk volna. Ha nem járjuk körbe a témát, ha nem fordítunk rá kellő időt, akkor bizony ( lehetséges) hogy az együtt töltött idő nem lesz igazán élvezetes sem számunkra, sem pedig szeretett kiskutyánk számára. Egy diszpláziás kutya gyógykezelése nem kis pénz, és nem mellesleg borzasztó végignézni, a fájdalommal teli hétköznapjait és fizetni a hatalmas állatorvosi költségeket.

Ha az egészséget igazoló iratokat megkaptuk és úgy látjuk, hogy a legkisebb az esélye a betegség, betegségek jelenlétének a megszületett alomnál, akkor a mentális egészséget kell ellenőriznünk. Vannak már komondorra, mint pásztorkutyára kidolgozott mentális tesztek, úgynevezett wesen-tesztek és azt is tudjuk, hogy az ösztönök örökíthetőek, így ebben a kérdésben is arra kell törekednünk, hogy a megszületett alom szüleinek ösztönkészlete jó legyen. Milyen is a jó ösztönkészlet? Milyen is egy jó komondor, egy jó pásztorkutya?

Mindenképpen mértéktartó, de semmi kétséget nem ad a betolakodónak arra vonatkozóan, hogy amennyiben nem tér el a gazda engedélye nélküli behatolástól, úgy bizony jelen van, az az öko-bio-biztonságtechnikai rendszer, aki bizony igencsak tenni fog azért, hogy ebben a szándékában őt megakadályozza. De! … és itt van a komondorok igazán mértéktartó diplomáciai érzéke. Egy jó idegrendszerű komondor csak területhatárig „ dolgozik”, amint a betolakodó területhatáron kívül ér, a komondor elvégezte munkáját, nem üldöz és nem is akar megsemmisíteni. Biztosak lehetünk abban, hogy egy jó idegrendszerű komondorral, aki adott esetben megvédi a kertemet, házamat, ugyanazzal a kutyával teljes biztonsággal elmehetek sétálni a belvárosba, vagy részt vehetek bármilyen nagyszabású rendezvényen, nem támad meg senkit, nyugodtan lépked majd mellettünk és fogadja a csodálkozó és elismerő pillantásokat ( vannak tenyésztők, akik fajtanépszerűsítő sétákon vesznek részt rendszeresen, bizonyítva a komondor mértéktartását és intelligenciáját).

Vagyis, ha megbizonyosodtunk szülők fizikális és mentális egészségéről, akkor a következő a kiskutya kiválasztása az alomból. Mindenképpen legyünk figyelmesek és türelmesek! Próbáljunk a saját mentalitásunkhoz életstílusunkhoz illőt választani. Lehetőleg törekedjünk arra, hogy az alomban ne a legaktívabbat, de ne is a leglustábbat válasszuk. Nagyon romantikus, az az elképzelés, hogy a kutya választ ki bennünket és ez sok esetben valóban jó választás lehet, hiszen ők ösztönszerűleg érzik a rezgéseinket, de azért vizsgáljuk felül az ő választását!

Ha úgy érezzük, hogy minden kérdésünkre megkaptuk a választ és kiválasztottuk azt a kiskutyát, aki a miénk lesz, akkor nyugodtak lehetünk és boldogan várhatjuk meg azt az időt, amikor elhozhatjuk, hiszen törvény szerint 8 hetes korban lehet elválasztani a kiskutyákat az anyjuktól. Ez az időszak nemcsak a törvény szerint fontos, de a kiskutya szocializációs fejlődésnek is igen fontos része.

Ebben a korban a kiskutyának már legalább 2 oltással, 2 féregtelenítéssel és regisztrált chippel is rendelkeznie kell. Hozzá teszem, hogy 8 hetes korra bárkitől, bárhonnan vásárolt vagy örökbe fogadott kutyának meg kell lennie ezeknek a dolgoknak és ezt sem szabad elfelejtenünk leellenőrizni! Nincs annál rosszabb, amikor egy kiskutyát hazaviszünk oltás nélkül mondjuk, a korábbi, megszokott környezetében egészséges volt, de onnan kiragadva, más környezetben néhány hét múlva, valamilyen fertőzés következtében megbetegszik, ne adj isten meghal!

Ilyen kis korban, az oltásoknak kifutási idejük van, egyszerre csak egyet lehet beadni és 2 hetet kell várni, az újabb oltáshoz. Vagyis egy 8 hetes kiskutya kellő oltási sorral, már rendelkezik egy parvó elleni oltással és egy kombi oltással, vagyis a legtöbb kölykökre fogékony fertőzés ellen már majdnem rendelkezik a kellő védelemmel. Hazavitele után a mi dolgunk az oltási sor folytatása, ami egy ismételt kombi oltást és egy, az onnantól évente kötelező veszettségi oltást tartalmazza.

Ezeket a dolgokat minden esetben várjuk el, nemcsak akkor, ha tenyésztőtől vásárolunk!

 

Az örökbefogadásnál vagy a piacon vásárolt kiskutyák esetében is fontos, természetesen, hogy utána járjunk a jellemnek, oltások meglétének, stb. Természetesen a felmenők tulajdonságainak, egészségi szűrési eredményeinek megismerésére nincs lehetőségünk ebben az esetben, azonban ezekhez az egyedekhez lényegesen olcsóbban jutunk hozzá. Pontosan a felsorolt indokok miatt. Garanciát csak a tenyésztő vállal, illetve el kell várnunk tőlük, hogy vállaljanak!

 

Örökbe fogadásnál, nincs választási lehetőség, ott egyedek vannak, akiknek jellemét felmérték, előéletüket amennyire lehetséges megismerték és ennek alapján keresnek hozzá gazdát, családot. Ne féljünk idősebb kutyát magunkhoz venni, tévhit a fajtával kapcsolatosan az „egygazdás” jellemzés. De nagyon fontos, hogy az ilyen kutyák esetében is próbáljunk mindent megtudni és ellenőrizni az oltások, chip és féregtelenítéssel kapcsolatosan. Utána pedig menjünk és ismerjük meg, nézzük meg, passzol-e a családi életünkhöz, az az energiaszint, az a jellem!

Vagyis, vásárolt kiskutyánál, ha leellenőriztük a szülők mentális és fizikális egészségét, a kicsik oltásait, féregtelenítését és chipjét, kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb kiskutyát, akkor úgy gondolom, már csak az van hátra, hogy megéljünk sok szép élményt komondorunkkal együtt, hogy boldog és büszke komondortulajdonosok legyünk!

Ha pedig az olcsóbb, de kevés bizonyosságot adó piacon történő vagy csomagtartóból vásárlásnál döntöttünk, a leírtakat figyelembe véve jutottunk hozzá a komondorunkhoz, akkor is csak a boldog együttélés következik, de tudjuk, hogy bármi kérdés vagy probléma esetén van kihez fordulni!

A Komondor Fajtamentő Alapítvány ( +36-30-746-8753 ) segít, és akár nevelési, akár tartási vagy akár egészségügyi kérdések felmerülése esetén is rendelkezésre áll! Sőt, amennyiben a tenyésztőtől való vásárlásnál döntöttünk, de tanácstalanok vagyunk a tenyészet kiválasztásában, mert az interneten minden tenyészetről hallunk jót is rosszat is, a weboldalán pedig mindenki csak a jót és a szépet mutatja, akkor is fordulhatunk nyugodtan hozzájuk, mert ismerik a kenneleket, tudják ki a munkavonalas és kik a küllemi tenyésztők, kiktől milyen kiskutyák kerülnek ki.

Mi a konklúzió?

Nem egyszerű, de nem is lehet a kiskutya váráslás, hiszen 10-13 évről döntünk a kiválasztásnál. Bárhogy döntünk a hol, és a hogyan kérdésében, érezzük, hogy rajtunk van a felelősség és tudjuk, hogy mi döntjük el, milyen kiskutya vagy nagy kutya kerül hozzánk!

Ha pedig már hazavittük?

Akkor boldogan és büszkén köszöntök mindenkit a Komondoros Társadalomban!

Mert komondort tartani nem jog, hanem kiváltság!

Komondor Fajtamentő, Fajtamegőrző Alapítvány

komondormentes@gmail.com

+36-30-746-8753

akomondor

Komondor, komondor, komondor.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

EnglishHungary