[R-slider id='2']

Pásztorkutyás baráti találkozó

18 Sze, 2017

Pásztorkutyás baráti találkozó

Amíg a modern őrző-védő, sport-és munkakutyások számára többféle lehetőség adódik a kutyákban rejlő képességek felmérésére és nyilvános bemutatására, a terelő kutyások is megtalálják a fajtának megfelelő megmérettetési formát, addig a keleti pásztorkultúrából kinőtt, kifejezetten őrzésre kialakult nagytestű pásztorkutyák kedvelőinek meg kellett elégedniük a kutyáik ősi habitusából talán legtávolabb álló szépségversenyekkel. A kutatások, tapasztalatcserék és a gyakorlat adta tudás 2008-ra eredményezett egy a jelenben is érvényes magatartáspróbát, küllembírálatot és egy összetett jellemvizsgálatot tartalmazó értékelési formát.”                                                             Nagy András

A „ Pásztorkutyás Baráti Találkozó” pont ennek az űrnek a kitöltésére jött létre, ahol összegyűlhetnek a pásztorkutyák szerelmesei, hogy megnézzék mit is tudnak ezek a kutyák „pusztán csak” ösztönből, tanítás nélkül ( helyesebben fogalmazva; feltételezhető, hogy a megjelentek az ösztönkészletre kíváncsiak, nem pedig egy felvett, megtanult viselkedési formára).

Közép-Ázsiai-, Kaukázusi-, Sárhegyi juhászkutyák, Kuvaszok, komondorok és Kangalok ( hogy csak az ismertebbeknél maradjunk) érkeznek ilyenkor Dömsödre, a Sára Majorba, hogy megmutathassák képességeiket.

Ez egy baráti találkozó, azoknak, akik ismerik és „használják” vagy szeretnék megismerni, „használni” ezeket a kutyákat.

Pásztorkutyás baráti Találkozó, avagy „Pásztorkutyás ösztönmérés”

Ez egy olyan ösztön-teszt, mely egy teljesen más értékmérő feladatsort tartalmaz, mint a kiállításokon ismertek. Részesei lehetnek „Lajos bácsi „ tanyáján szolgálatot teljesítő kutyák és a kutya-show-k világában csillogó társaik egyaránt.

Az feladatsor egy 5 km-es futással kezdődik, melyet a kutya a gazdájával tesz meg. A tartós terhelés ugyanis felszínre hozza a kutya felépítéséből fakadó esetleges mozgásszervi problémákat, elváltozásokat és fontos jelzést ad azoknak a tenyésztőknek is, akik a pásztorkutyák hajdani funkcióját figyelmen kívül hagyva a nagyságra és a tömegességre fektetik a hangsúlyt.

Természetesen nem maradhat el a küllemi megítélés se, így ez a második próba, hiszen a pásztorkutyák nemcsak jellembéli vonásait, de a küllemi megjelenésüket is csak és kizárólag a használati szelekció alakította ki.

A következő próba egy hirtelen, éles hanghatásra ( lövés) bekövetkező reakciót vizsgál, mely egy nem várt stresszhelyzetben való cselekvést modellez. Napjaink elvárásaiban fontos szerepet kap a családi kutya és kevesen tudják, hogy a pásztorkutyák mindegyike tökéletes erre a XXI. sz.-i „kihívásra” is. Egy hirtelen mozdulat vagy hanghatás nem válthat ki pánik reakciót vagy agresszivitást, hiszen egy családban is előfordulhat bármilyen előre nem látható, hirtelen esemény, melyre egy kutya sem reagálhat rosszul.

Nagyon fontos megérteni, hogy a pásztorkutyák őrző-védő mechanizmusa nem mérhető össze a más fajtáknál meglévő ösztönrendszerrel. Ez az oka, hogy a szakemberek szakítottak a „ kísérő-védő”, „szolgálati és őrző-védő” fajtáknál használt, felvezető mellett, pórázon történő védőkaros teszteléssel.

A pásztorkutyáknak mindig is az önálló munkavégzés volt a feladatuk, hiszen akkor is helyt kellett állniuk, ha a pásztor éppen nem volt jelen, ezért van, hogy a következő teszten, a nevezett kutyák a gazdáik távollétében bizonyítják a pásztorkutyák ősi képességeit.

 

 

Kevesen tudják, pedig az igazi pásztorkutyák egyik legjobb tulajdonsága, hogy amint a veszély elmúlik, nem űzik tovább a betolakodót, hanem „esélyt, lehetőséget adnak” a távozásra.

 

Az ötödik próba a semlegességi teszt, amely a lövés és a területvédő próba utáni fokozott idegállapotot használja ki, ekkor kell elvezetni a kutyákat háziállatok majd emberek mellett.

A feladatok teljesítésével tiszta képet lehet kapni a kutyák idegrendszeréről; túlzott agressziójáról vagy éppen az őrző-védő ösztön hiányának mértékéről. Ebből lehet következtetéseket levonni, hogy más szituációban miként állná meg a helyét, pl. akár egy családi kutya szerepkörben.

Ezeket a feladatokat és a mögötte húzódó történelmet megismerve láthatjuk, hogy egy-egy feladat kiragadása nem adhat pontos képet az egyes egyedekről, csakis a komplex vizsgálat nyújt teljes képet egy pásztorkutyáról.

Egy-egy ilyen rendezvényen való részvétel alatt a gazdák olyan információkhoz juthatnak kutyájukról, amely a mindennapi életben, illetve a küllemi kiállítás sablonjaiban soha nem derülnének ki.

Minden próbán 2-3 bíró pontozza a kutyák teljesítményét, a nap végére pedig összeáll a teljes bírálati eredmény.

Ne felejtsük el és nem is felejthetjük, hogy ezek a fajták kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, de csak, ha ezen tulajdonságok a megfelelő arányban vannak jelen.

Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a kiváló programot, akit egy kicsit és érdekel a pásztorkutyák viselkedése és szeretne sok jó emberrel, közösen együtt tölteni pár órát és közben megismerni ezeket a kiváló kutyafajtákat!

információ; pasztorkutyas@yahoo.com

Komondor Fajtamentő Fajtamegőrző Alapítvány

akomondor

Komondor, komondor, komondor.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

EnglishHungary