[R-slider id='2']

Komondort karácsonyra?

12 dec, 2017

Komondort karácsonyra?

Jönnek az ünnepek, és mindenki gondolkozik, vajon mivel lepje meg szeretteit, ismerőseit barátait.

A legkülönbözőbb ajándékok jutnak eszünkbe, bicikli, könyv, telefon, utazás, ruhanemű, és sajnos van akinek az élő állat tűnik a legjobb karácsonyi meglepetésnek. Való igaz, hogy nincs is bájosabb egy kölyökkutyánál, hát még ha ilyen csodás múlttal rendelkező fajtából való. Egy maroknyi kis komondor kölyök a hófehér, habos bundájával, … és már elveszett a szíved.

De ne csak a szívünkkel hozzuk meg a komondortartás felelős döntését!

Gondoljuk végig; mi a komondor, mik a szükségletei, hogyan és milyen mértékben növekszik, mikorra érik be és mire lesz képes felnőttként? Vajon a megajándékozott képes lesz kölyökként elfogadni a csíntevéseit, majd a kamaszkori kilengésit, és a legfontosabb, vajon képesek lesznek-e irányítani ezt a gyönyörű óriást? Persze eleinte mindenkit levesz a lábról. Az első pár napban, hétben és talán az első hónapban is. Biztos nagyon örül is a megajándékozott a meggondolatlan ajándéknak. De biztosan ott lesz az öröm az arcán, amikor a kis komondor felássa a kertet vagy éppen megrágja a gyümölcsfát? Vagy ha benn tartják és még nem szoktatták meg a szobatisztaságra és a szoba közepén letett nagymamától örökölt perzsa szőnyeget díszíti fel a közepére elhelyezett „szeretetcsomaggal”? Esetleg az ünnepek elmúltával az újdonsült gazdi visszamegy dolgozni, a kutyus unatkozik egész nap egyedül, ugat, nyüszít, és a szomszédok feljelentik a zaj miatt? Vagy síelni menne karácsony után, és nincs aki etesse? Vajon tisztában vagyunk rokonunk, ismerősünk, barátunk anyagi helyzetével? Tudja-e vagy akarja-e majd etetni, oltatni, betegség esetén orvoshoz hordani az általunk neki ajándékozott kis komondort? Legyünk tisztában azzal, hogy egy komondor kiskutyával felelősséget és anyagi kiadásokat is „ajándékozunk”.

Csodás társ, legyen az kicsi vagy nagy, de komoly felelősség is! Ismerni, tudni, szeretni, kezelni és irányítani is tudni kell, természetesen a felelős tartási elvárások mellett. Az éves oltások, az etetés, a nevelés nagyon fontos szerepet kell kapjon egy komondort tartó életében. Az együtt töltött minőségi idő a záloga egy kiegyensúlyozott boldog, közös életnek. Kiváló fajta és olyat tud, amit fajtársai közül kevesen. Megjelenése, jelleme tiszteletet parancsoló. Szeretni, tisztelni és becsülni kell minden egyes egyedét. Ne degradáljuk le azzal, hogy ajándékként, kis masnival ellátva adogatjuk. A komondortartás felelősség, olyan felelősség, ami egy ember életében a legcsodásabb dologgá válhat.

Adjuk meg magunknak és másoknak is azt az esélyt, hogy átgondolva, felkészülve kezdjen közös életet egy komondorral!

Komondor Fajtamentő, Fajtamegőrző Alapítvány

akomondor

Komondor, komondor, komondor.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

EnglishHungary