[R-slider id='2']

Hogyan válasszunk kiskomondort?

3 Júl, 2019

Hogyan válasszunk kiskomondort?


Első és legfontosabb szempont, hogy csak stabil idegrendszerű kiskutyát vegyünk magunknak.

Származhat a kiskutya a világ legjobb tenyésztőjének legjobb almából vagy a Józsi bácsi tanyájának őrétől, soha se vigyünk haza gyáva, instabil idegrendszerű kiskutyát!

Hogy miért?

Mert csak bajunk lesz vele. Bármennyire cukimuki kölyökként, felnőve soha sem azt fogja tenni amit elvárunk tőle, soha nem lesz annyira megbízható amit egy ekkora kutyától elvárnánk, magyarán csalódni fogunk.

Ki szeretne 10-15 évig együtt élni egy olyan kutyával aki csak púp a hátunkon?

Azt is érdemes látnunk, hogy a rossz kutyák nagyon sokszor végzik a kert végében láncon, gyepmesteri telepeken vagy dögkúton. De még előtte nyakunka veszünk egy helyzetet, ami csak nyűggel szenvedéssel és sok-sok felesleges és elkerülhető lélektiprással, idő- és pénzkidobással fog járni.

Alap tudnivaló az is, hogy egy alom soha sem egységes. Vannak benne jobb és rosszabb kiskutyák, szebbek és csúnyábbak. Vannak dominánsabb, vannak alázatosabb egyedek, vannak akik jobban igénylik az ember társaságot és vannak bizalmatlanabbak. Próbáljunk az életvitelünkhöz legjobban illő tenyészetet és az alomból a legjobban hozzánk illő kiskutyát kiválasztani. Tehát először gondoljuk azt végig, hogy mire kell nekünk majd a kutya. Csak telepőrzésre, vagy olyanra akivel kirándulni is járhatunk. Olyan aki azon kívül, hogy szereti a családját, a családi portát is megvédi. Vagy csak egy nagy fehér kerti díszre van szükségünk.

 

Első lépésként nézzük meg, hogy honnan származik a kiskutya. Felejtsük el azt a sztereotípiát, hogy a „tanyasi” komondor csak jó lehet. Tanyán is van jó komondor és van ami annyit sem ér, mint amit megeszik. De ugyan ez igaz a tenyésztőtől vett komondorra is! A sok kiállítási cím egyáltalán nem garancia a minőségre.

 

Nézzük meg a szülőket, esetleg az előző alomból származó kölyköket. Milyen helyen vannak tartva, mit kapnak enni. Tudatos vásárlással sokat tudunk javítani a kölykök és a szülőpár jövendőbeli helyzetén. Ugyanis ha rossz helyről nem veszünk kiskutyát, akkor ott nem fog születni több.

Második lépésként bizonyosodjunk meg róla, hogy az adott szülőpár milyen tulajdonságokkal bír. Ha van elég bátorságunk, akkor helyben mi is megbizonyosodhatunk az ösztöneikről. De ha nyugodtabb vásárlásra készülnek, akkor célszerű valamilyen videó anyagot kérni a kutyákról. Manapság a mobilos telefonok korszakában gyakorlatilag senki sem mondhatja azt, hogy nem tud ilyennel szolgálni.

 

Harmadik lépésként, még mindig a szülőknél maradva, bizonyosodjunk meg a szülők egészségi állapotáról. A komondornak, mint több nagy testű fajtának, megvannak a méretből eredő betegségei. Mivel egy diszplázia műtét súlyos tízezrekbe, százezrekbe kerülhet, ezért mindig figyeljünk arra, hogy a szülők diszplázia mentesek legyenek. A szemhéj befordulás is fajta betegségnek tekinthető, és mivel öröklődik is, így kerüljük a csipás, gyulladt vagy műtött szemű egyedek kölykeit.

A kölykök kiválasztására szánjunk elég időt. Ne az első kiskutyát, aki hozzánk jön, vigyük haza. Próbáljuk ki őket különböző helyzetekben. Vegyük kézbe őket, okozzunk váratlan és hangos zajokat, állítsuk őket hirtelen megoldandó problémák elé és figyeljük a reakcióikat. Azt a kiskutyát aki hirtelen zajra visítva és/vagy farkát behúzva elszalad, azt hagyjuk ott. Az aki egy ládába berakva némi nézelődés után pánikba esve keresi a kiutat lehetőleg kerüljük el. Az ilyenekből nem lesz jó kutya. Figyeljük, meg a kölykök egymáshoz való viszonyát is. A túl erőszakos vagy túl félénk kiskutyával később több bajunk lesz. Keressük a nyugodt, nem túl pörgős, nem túl agresszív egyedeket, tehát az ideális középutat.

A helyes kölyökválasztással sok-sok felesleges pénzkidobástól és kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat. A mindennapi kényelmetlenségeken kívül (mert egy rossz kutyával együtt élni sok problémával jár), sok felesleges költségtől is megóvjuk magunkat. A rossz kutya képzésére több időt kell fordítani és a kutyaiskola is komoly költségeket jelenthet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az alap tulajdonságokat neveléssel nem tudjuk megváltoztatni. Egy rossz, ideg-gyenge kutya mindig is az marad, legfeljebb bizonyos szituációk kezelésére meg tudjuk őket tanítani, de egy másik váratlan helyzet komoly pánikrekciókat is kiválhat nála, amire egy stabil idegrendszerű kutyánál nem kell számítanunk.

akomondor

Komondor, komondor, komondor.

EnglishHungary