[R-slider id='2']

Gyorstalpaló komondor-neveléshez

23 aug, 2021

Gyorstalpaló komondor-neveléshez

Ez az ezer éves múlttal rendelkező ízig-vérig magyar pásztorkutya fajta bármennyire is intelligens, nem beszéli az emberi nyelvet. Ez azért van, mert nem ember, hanem kutya és ennek megfelelően kell vele bánni. Ez az első és legfontosabb dolog a nevelésében! A második igen fontos dolog, hogy minthogy nem ember, nem is érti a beszédünket, bármilyen emberi nyelven is próbálkozunk nála. Mint intelligenciában felette állók ( már aki 😉 ), a mi feladatuk az ő nyelvén, számára érthető módon a tudomására hozni az elvárásainkat, szabályainkat.

Nem, ezért nem kell ugatnunk, de hogy könnyebben menjen a dolgok megértetése komondorunkkal, érdemes egy kicsit tanulmányozni a falkában élő farkasok viselkedését. A kutya falka állat, annak dinamikája, mindennapjainak jelzései sokkal érthetőbbek számára, mint ha lassan szótagolva egyre hangosabban mantrázzuk az arcába mik is az elvárásaink vele szemben!

Nevelési kisokos nem csak a komondorhoz;

 

  • A nevelés legyen mindig határozott és következetes! A komondor 50 kg élő izom saját akarattal, ha tudjuk irányítani, ha nem! Csak rajtunk múlik ezt az erőt mennyire használja ki velünk és vagy a környezetünkkel szemben!

 

  • Nem az a lényeg mennyi időt is foglalkozunk vele ( azért napi szintem mindig legyen pár óra), hanem inkább, hogy az az idő minőségi, valóban vele töltött idő legyen
  • Okos, intelligens fajta, ennek megfelelően, ha nem fárasztjuk le testben és mentálisan, akkor keresni fog magának „munkát, feladatot”, ami nem biztos, hogy egybe vág a mi elképzelésinkkel. Vegyük tudomásul ilyenkor nem ő a hibás!
  • Legyenek pontos rituáléja az etetésnek, a kapu nyitásnak és mindennek, melyeket mindig pontosan és határozottan várjunk el tőle. Ez azért is jó, mert ezekben a helyzetekben gördülékenyen fog menni minden, illetve ezek által megtanulja, hogy más helyzetekben is a gazda irányítását kövesse!
  •  Soha nem a fizikai megtorlás a cél, hanem annak megelőzése révén a közös és harmonikus napi rutin és együttélés! Viszont, ha eljutottunk odáig, hogy fizikális ráhatást kell gyakoroljunk annak mértéke mindig egyenértékű legyen az ellenszegülés mértékével ( jó gazda = jó király ;-))
  • Mindig figyeljünk a jelzéseire és biztosítsuk felőle, hogy megértettük és a helyzetnek megfelelően reagáljuk le, mindig érzékeltetve gazdai szerepüket!

 

  • Legyünk dominánsak vele szemben, de ezt csak a szükséges helyzetben nyomatékosítsuk!

 

 

  • A nevelés egy folyamatos tevékenység, melyet a komondor életkorától függően kell hol erősebben, hogy gyengébben alkalmazni
  • Ne higgyünk el mindent, amit a neten olvasunk a fajtával kapcsolatosan, mindig tartsuk szem előtt a fizika törvényeit; a bunda nem hűt, az agyába nem nő csont, a szőr őt is gátolja a látásban, öregkorára pont annyira hülyül csak meg, mint mi magunk, stb.

  • Soha ne a szívünkkel válasszunk ( „jaj, de cuki egyem is meg … „) „tenyésztőt, fajtát és/ vagy kiskutyát az alomból. Fajta- és egyed-választásnál is a legfontosabb szempont mindig magunk és családunk életvitele, lehetőségei, környezete, karaktere és ezek ismeretében ehhez passzoló fajtát, egyedet válasszunk. ( udvar nélkül-, lakótelepi, stb. ingatlanra nem való komondor, stb) 

 

 

Sok minden van még, melyet a nevelés tekintetében meg kellene említeni, mellyel akár több száz oldalt is teleírhatnánk, de talán fölösleges, ha helyesen helyezzük el magunkat és a kutyánkat is a nagy egészben!

Tartsd a jószágot természete szerint!”

Nem könnyű, hiszen az ember önmagában egy önző, nárcisztikus lény, aki biztos tudatlanságban hiszi ( tisztelet a kivételnek!), hogy körülötte forog a föld, ez azonban egy igencsak természettől, így a természetben élő más élőlényektől is teljesen elrugaszkodott szemlélet!

Része vagyunk egy nagy egésznek, melyet úgy kell megélnünk és kezelnünk, hogy a nagy egészben élők minden egyes tagját figyelembe vesszük, minden jellemzőjével együtt!

Nem nehéz, csak egy kicsit kell fordítanunk a gondolkodásunkon és máris minden sínre kerül!

Természetesen van, hogy nem megy minden simán, de rajtunk múlik mennyire éljük meg szépen a közös életet!

Komondor nevelésével kapcsolatosan forduljatok hozzánk bizalommal!

Komondor Fajtamentő Alapítvány – +36-30-746-8753

akomondor

Komondor, komondor, komondor.

EnglishHungary