[R-slider id='2']

Komondor nevelés – 1. A “nyitott ablak” pár hete ( 8-16 hét)

29 aug, 2021

Komondor nevelés – 1. A “nyitott ablak” pár hete ( 8-16 hét)

A 8 és 16 hetes kor közötti pár hetes időszak, egy igen intenzív időszak a kutyák életében. Ebben a pár hétben olyanok, akár egy nyitott ablak, mindent befogadnak, nekünk pedig az a dolgunk, hogy minél több mindennel megismertessük, legyen az hang, tárgy vagy élőlény. Ilyenkor a sok élmény mellett nagyon fontos, hogy ezeket mindig pozitív élménnyel zárjuk, melynek az üzenete; az új dolog jó, nem kell félni tőle, de nem kell túlzóan „várni se”. Az új élmények az élet alapvető részei, melyeket a legjobb, ha semlegesen fogadnak be.

Ebben az időszakban a legkíváncsibbak, így viszonylag könnyű dolgunk van!

A „nyitott ablak „ növekedési fázis után egy viszonylag visszafogottabb időszak következik. Ebben a pár hétben a kölykök nyitottsága már nem olyan mértékű, az új dolgokat már fenntartásokkal fogadják, nehezebben alkalmazkodnak, de ha a korábbi pár hétben jól végeztük a dolgunkat, akkor ebben az időszakban már a közöttünk kialakult bizalom                                                                    átsegíti őket az esetleges félelmeiken. Ez az a  bizalom, mely alapja lesz egy egészséges ember-komondor kapcsolatnak!                                                             

A nevelés első fázisának fontos alapvetései;

  1. Komondorát minél több új helyzettel, élménnyel, hanggal, emberrel, állattal, géppel, stb. ismertesse meg!
  2. Ügyeljen arra, hogy az új élmények mindig pozitív érzésekkel záródjanak számára!
  1. Minden esetben figyeljen kutyája reakcióira, hiszen ahogy mi sem, ők sem egyformák, van, aki kicsit gyorsabban, van aki egy kicsit lassabban fogadja be az új dolgokat. Mindig az ő tempóját vegyük alapul! Soha nem a gyorsaság, hanem a teljes és pozitív tapasztalat a lényeg!
  2. Ne tévesszük szem elöl, hogy amiket most megtanul, megtapasztal ( autó, traktor, bicikli, gyerekzsivaj, ostorcsattogás, más élőlények, stb), azok a későbbiek folyamán már jól ismert dolgok lesznek, melyek megtörténte, jelenléte a mindennapi élet részei , vagyis nem kapcsolódhat hozzá semmilyen rossz viselkedésforma ( izgalom, félelem, stb.)

 

 

akomondor

Komondor, komondor, komondor.

EnglishHungary