[R-slider id='2']

Komondoros kamaszkor – a nevelés második szakasza

13 Sze, 2021

Komondoros kamaszkor – a nevelés második szakasza


Ha esetleg már úgy gondoltuk, az elmúlt 6 hónap olyan simán ment és a nálunk cseperedő komondor jól működik, könnyen megtanulta, hogy ne harapdáljon, ugráljon vagy másszon az ölünkbe akaratunk ellenére, akkor ezt most azonnal felejtsük el!!!

A kiskamasz korba lépett komondorok belső fejlődését tekintve éppen kezdik érezni erejüket és veleszületett ösztöneik beindulását. Azonban ezek használatának helyével / mértékével és irányításával egyáltalában nincsenek tisztában. Szinte pulzáló erejük, ösztöneik kezdetleges késztetése együtt vibrál a kamaszkori vakmerőség és sérthetetlenség érzésével.

 

Komondorunk fejéből mintha kitörlődtek volna az eddig tanultak!

Az első és legfontosabb a nyugalmunk megtartása!

Vezető szerepünk szerint is tükröznünk kell a nyugalmat, főleg, hogy ezt kívánjuk tőle is, és az elvárt viselkedésforma megtanításának, megmutatásának, megtartásának alapja is ez!

 

Sose felejtsük el, hogy a mód, ahogyan most bánunk vele kihat a jövőbeni kapcsolatunkra, a közöttünk lévő bizalomra és tiszteletre egyaránt.

A kamaszkori „tüneteket” hormonális változások okozzák melyek általában kb. 6 hónapos korban kezdődnek és nagyjából 1-1,5 éves kor körül múlnak el.

Vannak, akik ebben az időszakban hihetetlenül dominánssá vállnak, keresik a konfliktusokat fajtársaikkal szemben, vannak, akik elveszítik toleranciájukat idegen emberek vagy állatok jelenlétében, de vannak, akik visszahúzódóbbá, esetleg félősebbé, bizalmatlanabbá válnak.

Biztosítsuk számukra a tiszta határokat; a rutinná vált mindennapi tevékenységek pontos kereteit és a gazdától érkező nyugalmat egyaránt! Talán ez az utóbbi a legnehezebb, de tudnunk kell, hogy az ösztönök világában a falkavezér nem érzelmi alapon irányít, tehát a legegyszerűbben mi is így tudjuk számára „elmagyarázni” elvárásainkat!

Így képesek leszünk egyszerre megtartani a bizalmát és tiszteletét anélkül, hogy egy kicsit is meginogjon kettőnk kapcsolata!

A napi sétákat nyújtsuk meg kicsit, és induljon mindig egy közös, szigorú pórázas sétával, amikor elvárjuk, hogy ő mellettünk, szépen és nyugalmasan lépkedjen, majd egy fix ponton álljunk meg, ültessük le és amennyiben nyugodtan ül, kapcsoljuk le róla a pórázt, majd adjuk ki a parancsot; Mehetsz!

 

Mindez több dolgot is megtanít neki;

  1. az irányítás a gazda kezében van
  2. a séta elengedhetetlen része a szófogadás, de benne van a tudat, hogy lesz szabadon futás is!

Ha nem vagyunk biztosak komondorunk szófogadásában, akkor nyugodtan használjunk egy 6-8 m-es hosszú kiképző pórázt, mely megadja számára a szabadságot, de a gazda számára biztonságot is ad abban az értelemben, ha a kutya esetleg távolabb menne a megszabott 6-8 m. -nél az utasítások ellenére, mi képesek vagyunk megfogni őt ( rálépni a mellettünk szaladó pórázra és az a kutyát a saját lendületével rántja majd vissza).

…és ez egy nagyon fontos dolog; a rendszabályozás mértéke mindig attól kell függjön, milyen mértékű az a helytelen viselkedés, amit korrigálni szeretnénk!

Ha, és amennyiben korábban már hozzászokott az idegen emberekkel, kutyákkal való érintkezéshez, jó ha tudjuk, hogy ebben a korban mindezek ellenére is lehetséges probléma. Domináns fajta, és ezt éreztetni is akarja. Egy kifejlett, már felnőtt komondor mindezt eléri a puszta jelenlétével, tartásával, magasra emelt fejével, feszes, kihúzott testtartásával, azonban egy kamasz nem elégszik meg ezzel, ő azonnal és nyomban éreztetni akarja feljebbvalóságát, mely óhatatlanul konfliktusokat szül.

Ezek elkerülése, megelőzése mindig a gazda feladata, mely nem azt jelenti, hogy megvonjuk kutyánktól a társaságot, mert ha így teszünk, akkor soha nem fogja megtanulni a kommunikációt és képtelen lesz nyugodt, kiegyensúlyozott, szocializált komondorként „üzemelni”, aki tudja mikor van itt a dolog ideje és mikor, mi a helyes mérték ezek használatában!

A rangsorban betöltött szerepünket a kamaszkor idején mindig megkérdőjelezik, mely megtartásában a nyugodt, megfontolt, következetes és igazságos gazda-viselkedés nagyon fontos számunkra és számára is!

Attól nem fog kevésbé szeretni minket, ha megköveteljük a szabályok betartását, de a tiszteletüket csak így tudjuk megtartani!

Figyeljünk a pozíciónkat megkérdőjelező jelzésekre; morgás, felugrálás, étel vagy egyéb dolgok gazdával szembeni bevédése, stb. Az ilyen dolgokat célszerű megelőzni, de amennyiben erre már nincs lehetőség, akkor határozottan korrigáljuk a viselkedést és tegyük világossá a számára, hogy ez nem egyszeri alkalom, hanem egy, az adott szituációban elvárt állandó viselkedésforma!

Ha ehhez tartjuk magunkat és ezt az időszakot együtt, vele tudjuk úgy megélni, hogy a rangsorban betöltött helyünket megtartottuk, akkor egy magabiztos, megbízható, általunk jól irányítható, de erős akaratú, másokkal domináns csodálatos komondorunk lesz, aki mellett büszkén lépkedhetünk a városi forgatagban akár, de kitűnő társunk lehet családi gazdaságunk hétköznapjaiban is!

akomondor

Komondor, komondor, komondor.

EnglishHungary