[R-slider id='2']

Ösztönök Nyomában

18 okt, 2021

Ösztönök Nyomában

A Komondor Fajtamentő, Fajtamegőrző Alapítvány és a Gubancos Magyar Komondor Kennel szervezésében 2021.10.16.-án került megrendezésre az Ösztönök Nyomában rendezvénysorozat első napja.

A komondor pásztorkutya mivolta megkérdőjelezhetetlen, fontos és szükséges a régi tulajdonságok visszaállítása állomány szinten az egyedszám emelésével együtt!

Ehhez kívánunk elméleti segítséget nyújtani, szakértőket, felhasználókat, kutatókat összekapcsolni a fajta érdekében, és lehetőséget adni egyes fajtával kapcsolatos kutatások, expedíciók ismertetéséhez is!

De e rendezvénysorozat segíteni hivatott mind a már komondorral rendelkező gazdáknak, mind pedig a leendő komondorosoknak eligazodni a fajtatörténetben, az egészség, nevelés tekintetében vagy értesülni akár, napjaink fajtával kapcsolatos problémáiról, sikereiről, programjairól, stb.

2021.10.16.- a délelőttjén 3 előadást volt lehetőségünk meghallgatni szakértőinktől!

Dr. Molnár Marcell: Funkcionális tenyésztés és korunk kihívásai

Néhány mondat az előadóról:

 

    Dr. Molnár Marcell; ornitológus, etológus, a Kaposvári Egyetem docense

 

 

Állattenyésztő szakirányulású agrármérnökként végeztem Kaposváron, a PATE-n. Itt kezdtem el komolyabban kutyákkal foglalkozni. Először a kiállítási vonalú németjuhászokat választottam, mert a díszállat-tenyésztő múltam a küllem felé terelt. Amikor elkezdtem megtanulni a kutyáim kiképzését, akkor találkoztam a munkavonalú kutyákkal, melyek egy egészen más minőséget képviseltek, mint a „küllemkutyák”. Egyetemistaként sokat beszélgettünk a különböző állatfajok szelekciós szempontjairól, a küllem és a teljesítmény összefüggéseiről. Ugrólovakat tenyésztő barátomnak volt egy komondora. Egymás mellett látva a két fajtát, megláttam az előnyeit az önállóan gondolkodó kutyának, így amikor kertes házba költöztünk, a következő kutyám komondor lett. Addigra persze igyekeztem minden fellelhető irodalmat elolvasni és már régen kiábrándultam a kiállítások világából. Így már eleve dolgozó ősökkel rendelkező kutyát szerettem volna az állataim őrzésére. 18 éve már csak komondorjaim vannak, jelenleg 4 kutya él velünk. Egyetemi munkám során az oktatásban (etológia, társállattenyésztés, ember-állat kapcsolatok témakörökben) is nagy hangsúlyt fektetek a pásztorkutyák megismertetésére, az őshonos fajták bemutatására. Sajnos a kutatói munkámban eddig nem volt alkalmam bevonni a komondort, de remélem, ennek is eljön az ideje. Állattenyésztőként az egyes állatfajok/fajták hasznát tartom szem előtt, így különösen kritikusan viszonyulok a szelekció nélküli tenyésztéshez. Különösen abban az esetben, amikor egy fajta a szelekció hiánya miatt a lényegét veszíti el.”

Nagy András : Komondorok képességfelmérése

  ” 2006 – Kalibakutya baráti Kör

Expedíciók; Erdélyi pásztorkutyák felkutatása, regisztrálása, fotó- és videó dokumentációk készítése. A pásztorkultúra tanulmányozása, pásztoremberek tapasztalatainak dokumentálása.                                                                                   2007 – Pásztorkutyák idegrendszeri tesztelése, Pásztorkutyák francia-bundás ösztön-tesztje, fotó és videó dokumentációk készítése .                                                                                           2008-2016  Porta Carpathica Egyesület ( alapító tag)               Kalibakutya expedíciók; Erdélyi pásztorkutyák felkutatása, pásztoremberek tapasztalatainak gyűjtése, dokumentálása.              2009-2011  Hungária Komondor Klub – Tenyésztési Tanács tag                                                                                                                                                                 2015-2018  Magyar Komondor Egyesület – Tenyésztési Tanács Tag, Fajtarehabilitációs Program kidolgozása”

Daniel Diaz Fernandez – Fajtagondozó szervezet tenyésztési programváltozások és lehetőségek

2012-ben a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán szereztem környezetgazdálkodási agrármérnöki BSc, majd 2014-ben MSc diplomámat. A tanulmányaim elején a természeti környezet, a termelés és a természetvédelem kapcsolata érdekelt, az évek folyamán viszont egyre inkább az állattenyésztésre helyeződött a hangsúly, minek köszönhetően PhD képzésre az Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola soraiba jelentkeztem. A felsőoktatásban eltöltött 8 évem alatt mindvégig a legelő és a legelőre alapozott juhtartás volt a kutatási témám, ehhez kapcsolódó egyik munkámmal értem el 2015-ben az OTDK első helyet. A terepi kutatómunka során természetszerűleg kapcsolatba kerültem juhászokkal, állattartókkal és számos olyan ismeretanyaghoz jutottam hozzá, amit az együtt végzett munka alatt zajló kötetlen beszélgetések során kaptam. Minthogy egyrészt a nagytestű őrkutyák iránti szeretetem is adott volt (köszönhetően a tanyánkat őrző kaukázusi keverékeknek és rottweilereknek) másrészt a Debreceni Hajdú Táncegyüttesben eltöltött évek alatt belém ivódott a néprajz iránti vonzalom is, idővel igyekeztem a jószág, a kutya és az ember hármasát nem külön-külön, hanem egy egész alkotóiként értelmezni. Hiszem, hogy a hatékony pásztorkutyázáshoz elengedhetetlen a hozzá kapcsolódó gazdasági tevékenység és kultúra ismerete is. Hogy etológiai ismereteimet szélesítsem, 2019-ben kutyakiképző, majd 2020-ban őrző-védő segéd tanfolyamot is végeztem. 2020 óta vendégelőadóként részt veszek az iskola egyéb témájú képzésein is.

Komolyabb gyakorlati kutyás tevékenységemet az első tenyésztési céllal vásárolt kangal szukáimmal kezdtem, ezt néhány erdélyi pásztorkutyás út követte, majd 2019-ben megválasztottak a Hungária Komondor Klub tenyésztésvezetőjének. Habár aktív komondoros akkor nem voltam, mint a szívemhez közelálló hortobágyi pásztorkultúra egy számomra ikonikussá vált szereplője, mindig is érdekelt a fajta. Bizakodtam, hogy a fajtagondozó klub tenyésztésvezetőjeként lehetőséget kapok arra, hogy üdvözítő irányba tereljem a komondor pályáját. Emellett 2020 óta vagyok a frissen megalakult Hungarikum Kutyafajták Országos Szövetségének elnöke, mely egy alternatív kutyás szervezet és mely előtt még nagy jövőt remélek.”

 

A témák tartalma, illetve sorrendje egy lineárisan felépítést követ, mely végigvezet minden érdeklődőt a fajta születésétől indítva, betekintést engedve a tenyésztés buktatóiba és az irányított fajtagondozás „kulisszái mögé”, mellette pedig érdekességeket, programokat és irányt mutat „felhasználónak”, érdeklődőnek, vagy éppen tenyésztőnek, de talál érdekességet az is, aki nem rendelkezik komondorral, de mint magyar ember, szívén viseli e Hungarikum sorsát!

Előadóink olyan színvonalat állítottak fel, már a rendezvénysorozat első napján, melyre igazán büszkék lehetünk!

Az Ösztönök Nyomában rendezvénysorozat előadásai a Komondor Fajtamentő Alapítvány Youtube – csatornáján lesznek elérhetők!

Találkozunk januárban újra Zsámbékon!

 

akomondor

Komondor, komondor, komondor.

EnglishHungary