[R-slider id='2']

Ugathat-e a kutya?

17 feb, 2022

Ugathat-e a kutya?

A kutyák kommunikációja az ugatás, ezzel jeleznek egymásnak, a környezetüknek.

Az ugatás függhet életkortól, környezeti változástól, akár pszichés problémától, stb., de oka mindig van. Hogy ez az ok folyamatosan fenn áll és egy folyamatos ugatást eredményez-e, vagy olyan okról beszélünk, mely a kutya fajához tartozó jellemvonás, az lehet vizsgálat kérdése egy ugatás miatt beadott lakossági bejelentés kivizsgálásakor!

 

Az állattartásra és azon belül az ebtartásra vonatkozóan főszabályként az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény előírásai a mérvadóak, e mellett a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010.(II.26.)

“14. §. (2) A kedvtelésből tartott állatot úgy kell tartani, hogy az állat tartása lehetővé tegye annak természetes viselkedését, ugyanakkor a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja.”

 

Kormányrendelet tartalmazza a vonatkozó rendelkezéseket. Ezek azok a rendeletek, melyek az ugatásra is vonatkoznak; ha az folyamatos, hosszan tartó, nem a fajból és / vagy fajtából adódó jelleg miatt áll fenn, hanem esetleg tartási, nevelési és vagy szocializációs, stb. problémára vezethető vissza, akkor állatkínzás esete áll fenn. Ilyen esetekben a állatvédelmi jogkörben eljárva van lehetőség megvizsgálni az adott állat tartásának körülményeit, és határozati kötelezésben írható elő az állattartó részére a megfelelő tartási körülmények biztosítása, a feltárt hiányosságok javítása.

Állattartást csak kiemelten súlyos esetben van mód és lehetőség korlátozni vagy magát a tevékenységet megszüntettetni!

 

 

 

 

 

akomondor

Komondor, komondor, komondor.

EnglishHungary