[R-slider id='2']

Toklász veszély!

1 jún, 2022

Toklász veszély!

A nyár kétségtelenül a toklászok szezonja!

        Akár a kullancsot, a toklászt is igen nehéz megtalálni kedvencünkben. Rá vagyunk utalva arra, hogy kedvencünk viselkedésének változásaiból következtessünk és haladéktalanul orvoshoz forduljunk.

A toklász egy mindenhol előforduló gyomnövény megszáradt, széteső kalászának darabja, darabjai. Alakja miatt mind mélyebbre jut a kutya testében, hegyes végével egyre beljebb és beljebb fúródik. Az idő előrehaladtával egyre mélyebbre fúródó toklász végül már nem is látható, csak az általa okozott egyre súlyosabb tüneteket érzékeljük. Mivel az egyszer már befúródott toklász magától biztosan nem jön ki és az idő előrehaladtával egyre súlyosabb problémát okoz, fontos, hogy a leghalványabb gyanú esetén is azonnal keressünk fel egy állatorvost, mert így sok gyötrődést és fájdalmat spórolhatunk meg kedvencünknek!

A leggyakoribb testtájak, ahol a toklász befúródhat;

Fül: Abban az esetben, ha a komondorunk nem engedi, hogy a füléhez nyúljunk, rázza a fejét, próbálja a fülét vakarni, a fejét oldalra tartja.

Láb: A toklász leggyakrabban a lábujjak közé fúródik be, sántaságot okozva ezzel. A kutyák gyakran rágják, nyalogatják az érintet területet, emiatt a szőr nyáltól csapzott, elszíneződik. A nagyfokú fájdalom miatt általában nem engedik, hogy közelebbről megnézzük a fájdalmas területet. Ha ez mégis sikerül, a lábujjak közötti bőr kipirult, gyakran duzzanat is látható, amely nedves és genny szivároghat belőle.

Orr: Szerencsétlen esetben a kutyák felszippanthatják a toklászt, ami az orrjáratba kerülve gyulladást okoz. A tünetek hirtelen tüsszögés, erős prüszkölés, orrfolyás, ami gennyessé, véressé válhat.

Szem: Szintén ritka és szerencsétlen eset, amikor a toklász a szembe vagy a kötőhártyazsákba kerül. Ilyenkor az állat erős fájdalmat mutat, hunyorog, néha ki sem nyitja a szemét, a szem és kötőhártya gyulladttá válik.

Előzzük meg a problémát! Saját portánkon vágjuk le a toklászt időben, a kutyánkat pedig ne engedjük toklászos területre. Érdemes a kutyák lábujjai közül is kivágni a szőrt.

Kellemes, toklász mentes nyarat kívánunk!

akomondor

Komondor, komondor, komondor.

EnglishHungary