Általános gondozás

Általános gondozás

 

Ha kölyök korban rendesen foglalkozunk vele, simogatjuk vakargatjuk, akkor amint elérkezik abba a korba, hogy tépkedni kell a szőrét ez már egy kedves játékká változik a gazdi és a kutya között. A komondor szőrköntöse az első időben semmilyen különleges ápolást nem igényel. 10-12 hónapos korban kezd kialakulni a tincsesedés, amit az úgynevezett tépkedéssel kell segítenünk a kritikusabb helyeken. A komondor szőre magától veszi fel a zsinóros vagy a tincses jelleget, amire a gazdinak csak rá kell segítenie! A tépkedést a tincs végénél kezdjük és határozott, de nem túl erős mozdulattal, a kellő vastagságúra tépjük fel egészen a bőrig.

Ha a kutya szőre már annyira összeállt, hogy a tincsek szétválasztása már lehetetlen ( mentett kutyáknál sajnos szinte minden esetben ez a helyzet), akkor bizony szakemberhez kell fordulnunk, aki rendelkezik kellő eszközzel és tapasztalattal ahhoz, hogy megválassza azt a szőrhosszt, ami még menthető és eltávolítsa a menthetetlent. Mivel szőre öntisztuló, ezért az egy-egy sétán összesározódott szőrből száradás után kipereg a piszok. Évente egyszer ajánlott egy híg samponos vízzel megfürdetni, de csak száraz időszakban kerítsünk erre időt, mert a nagyobb szőrben lévő komondorok bundája akár két nap alatt sem szárad ki teljesen.

A nagyobb szőrben lévő kutyáknál célszerű odafigyelni, hogy a kutya hátulján a végbélnyílás környékén lévő szőr minél kevésbé legyen szennyezett (pl egy hasmenés, tüzelés, ellés után), ugyanis abban könnyen megtelepedhetnek a nyüvek, amik komoly betegségek forrásai lehetnek a későbbiekben.

A szem körüli tincseket célszerű óvatosan levágni, hogy a befelé kunkorodó szőrök ne irritálhassák a szemet. A fülből is el kell bizonyos időközönként távolítani a szőrt, amelyet a kezünkkel összecsípünk és egy határozott mozdulattal kitéphetünk, de célszerű beszerezni érfogó csipeszt, aminek a segítségével egészen mélyről ki tudjuk tépkedni a szőrszálakat. A szőrtelen fül pedig könnyen tisztítható az erre a célra kifejlesztett fültisztító szerekkel. Ezekből egyszerűen az előírt mennyiséget a fülbe cseppentünk és a fültőnél elmasszírozunk. Erre nagyjából 3-4 hetente van szükség, de ha azt látjuk, hogy kutyánk furcsán félre tartja a fejét vagy sokat rázza, akkor azonnal kezdjük meg a fül tisztítását vagy keressük fel az állatorvosunkat!

A rendszeresen mozgó vagy mozgatott komondor körömvágást nem igényel, viszont az egész nap lustán heverőknél a túlnövésre is oda kell figyelni.

Helyes táplálás estén a fogkő sem jelent gondot, de a tápon élő kutyáknál a fogkőképződés is sok probléma forrása lehet.

Ha egynél több komondort szeretnénk tartani akkor készüljünk fel arra, hogy kan és kan, szuka és szuka között rangsorvitára, kan és szuka között pedig kölykökre lehet számítani.

A komondor akár kan, akár szuka általában elég dominánsan viszonyul a többi kutyához. Tehát ha más fajtájú kutyákkal tartjuk együtt, akkor általában ő van a rangsor élén. Ezt a helyet így vagy úgy,  szelíd vagy nem annyira szelíd erőszak bevetésével el fogja érni.

A jó komondor a családtagokkal, háziállatokkal barátságosan viselkedik, óvja és őrzi őket. Erre tanítani sem kell. A gyerekeinkkel nagyon figyelmes óvatos, de arra számítani kell, hogy akár idegen gyerekektől is megvédik őket egy -egy eldurvuló játék alkalmával is.

Mindenki, aki komondort szeretne tartani, először gondolja végig a lehetőségeit és a fajta szükségleteit, hogy elkerüljük, hogy kutyája fél, vagy év után gyepmesteri telepre kerüljön. Egy befogadott felnőtt kutyánál már egy kialakult jellemmel kell együtt élnünk, amit célszerű az örökbefogadás előtt többszöri látogatással minél jobban megismerni. Ha kölyköt szeretnénk, akkor is forduljanak hozzánk, hiszen a fajtamentés és a komondor tenyésztők közötti kapcsolat kiváló. Ismerjük, a tenyésztők tenyésztési irányelveit, így nagy pontossággal tudunk ajánlani tenyészeteket olyanoknak, akik házi-kedvencet szeretnének és olyanoknak is, akik a családi kutya mellett a munkát is elvárják a leendő kutyától. Ez a fajta pont ezért az egyik legjobb, mert amellett, hogy a gyermekünk teljes biztonsággal játszadozhat vele, amellett személyi testőrként és házőrzőként is tökéletesen dolgozik!