Belső tulajdonságok

A komondor belső tulajdonságai

Milyen is egy jó komondor?

Egy mondatban; mint a magyar ember.

Nagy intelligenciával bíró, konok, makacs, de egyenes jellem, aki a dolgát mindig pontosan és precízen végzi el. Nagy szíve van, de a sérelmeit nehezen felejti. Megbízható és megbocsájtó ha kell. A család, a gyerek a mindene. Kimért és elegáns.

Eredeti munkájából kifolyóan nem nagy igényű fajta, ha megvan a megfelelő tér a mozgásához és a gazdai szeretet, tökéletesen jól érzi magát. A terület őrzése annyira a vérében van, hogy tanítani sem kell. A rá bízott teret nappal keveset mozogva, heverészve őrzi, de ébersége egy pillanatra sem lankad, éjszaka viszont állandó mozgásban van, őrjáratozik. A betolakodókat szemből támadja le, és nem a megsemmisítés, hanem a hatástalanítás a célja. Területhatáron kívül nem üldöz, onnan méltóságteljesen  visszasétál a területén megfigyelés szempontjából stratégiailag legjobb helyre.

Erős, domináns fajta, de ha helyesen nevelik, ezt a dominanciát, a gazdájával szemben soha nem akarja bizonyítani. Ezért kerüljük a gyenge idegrendszerű kutyákat, mert azok kiszámíthatatlan viselkedéséből kellemetlen és fájó konfliktusaink keletkezhetnek, amik lehetetlenné teszik az együttélést velük.

 

Kimondottan ember centrikus, szeretetét nem csak gazdájára, hanem a családtagokra és a közeli barátokra is kiterjeszti. Kimondottan tartózkodó, disztingvált, aki elvárja, hogy tiszteljék önállóságát, szuverén egyéniségét. Hihetetlen érzékkel, ösztönösen felméri az érkező szándékait és annak megfelelően bánik vele. Ha idegenként közeledünk felé ne akarjuk lerohannia szeretetünkkel, viselkedjünk vele tartózkodóan és ha jelzi közeledési szándékát, akkor nyissunk feléje mi is.

 

 

A komondor évszázadok óta önálló döntésekkel segíti gazdáját és családját, így ne is várjunk el tőle hozzá nem méltó dolgokat; ne akarjunk apportíroztatni vele, maratont lefutni vagy 16-szor bemutatni a haveroknak, milyen szépen ül ez a kutya első szóra, mert bár egyszer biztosan megcsinálja, de legyünk tisztában vele, hogy csak azért, mert szeret bennünket.

Azonban azt is fogadjuk el, hogy éles helyzetben azonnal dolgozni kezd és jelenlétünkben parancsunkra, ha nem vagyunk jelen, akkor a több száz éves ösztöneire hagyatkozva tökéletesen megvédi a rá bízott teret, javakat és a családját.

Sajnos tudni kell, hogy a fentebb leírtak, csak a jó komondorra vonatkoznak. Ha ugyanis megnézzük a fajta standardját, akkor láthatjuk, hogy a testi jellegzetességek és azon belül csak a fej formája sokkal több helyet foglal el, mint a belső tulajdonságok leírása. És ez a szemlélet sajnos az egyedek versenyeken való bírálatában is jelentkezett évtizedeken keresztül. Aminek egyenes következménye lett a tenyésztésben a belső tulajdonságok háttérbe helyeződése, satnyulása. A küllemi tenyésztés, mint sok más fajtát, a komondort is elérte és sújtotta. Sokszor a küllemi jegyek megítélése is hátrányosan érintette az állomány képességeinek alakulását. Amíg például kiállításokon a magas faroktartású egyedek, akik határozottan, dominánsan (tehát kutya szempontból tökéletesen viselkednek) negatív megítélésben részesülnek. Addig a gyáva és bizonytalan kutyák, akik a behúzott farokkal sündörögnek a gazda mellett, pedig akár fajtagyőztes címig is eljuthatnak. Tehát az emberei közreműködés egy nagyon erős kontraszelekciót valósít meg. Ezért a fajta standardjának megváltoztatása és ezzel együtt a bírálati szempontok átalakítása jelenleg a komondor tenyésztés egyik legfontosabb feladatai közé sorolható.

Érdemes abból kiindulni, hogy a jó komondor a külső és belső tulajdonságok összessége, amiből ha egyet is elveszünk, akkor már nem tekinthetjük komondornak a kutyát. A standard szerint a komondor fehér. Tehát ha nem fehér akkor nem komondor. A standard szerint a komondornak gubancos szőre van. Tehát ha nem gubancos akkor nem komondor. A komondor bátor. Tehát ha nem bátor akkor nem komondor.