Oltások

Oltások

 

Az első és egyik legfontosabb dolog komondorunk egészségmegóvása érdekében a védőoltások megléte. Egy kutyának célszerű parvo és szopornyica elleni és kötelező veszettség elleni oltással rendelkeznie. Az oltási sort már kölyök korban meg kell kezdeni. Mivel a kiskutya 8 hetes kora előtt  nem szakítható el az anyjától (hatályos állatvédelmi törvény szerint) ezért mikor átvesszük a kiválasztott kölyköt, akkor már legalább 1 db kombinált oltással rendelkeznie kell. Ezzel párhuzamosan a tenyésztőnek/szaporítónak legalább 2 féreghajtást is el kellett végeznie a kiskutyán. Ezután a kutyának az állatorvos által meghatározott időrendben és sorban kell megkapnia az oltásait Azt tudnunk kell, hogy a manapság forgalmazott vakcinák legtöbbje 3 évre ad védettséget a kutyának (a veszettség elleni vakcina is). Ezért a felnőtt kutyát nem kell minden évben beoltatni kombinált oltással, de a veszettség elleni évenkénti oltás törvényileg kötelező. Külföldre gyakran járó, utazó kutyák esetében a fogadó ország elvárásainak megfelelően az oltások időpontja a megszokottól eltérő lehet.

 Az örökbe fogadott kutyák esetében az oltások megléte feltétele az örökbefogadásnak, mely oltásokat a menhelyen vagy gyepmesteri telepen kapnak meg. Örökbefogadás után a chip átírásakor érdemes az állatorvossal megbeszélni az oltási program folytatásának jellegét.

 Bár nem sok kutyákban élősködő bélféreg fertőzhet meg embert, de azért a felnőtt kutyákat is célszerű évente, félévente féreghajtani.

 Az oltások meglétét minden kutyának az oltási könyvel kell igazolni, mellyel minden oltással rendelkező kutyának rendelkeznie kell. Külföldi utazások esetén az oltási könyv mellett kutyaútlevél megléte is kötelező.

 A hatályos állatvédelmi törvények szerint minden 3 hónaposnál idősebb kutyának rendelkeznie kell chippel. Törzskönyves kutyák esetén ezt a tenyésztő a fajtagondozó szervezeten keresztül kapja meg és rakatja be, tk nélkül vásárolt kutyák esetén pedig az eladó és az új tulajdonos megállapodásától függ, hogy ki látja el egyedi azonosítóval a kiskutyát.