Szőrápolás

Amennyiben kölyökkora óta a miénk: kb.10 hónapos koráig szinte semmi dolgunk a szőrével, természetesen a szennyeződéseket el kell távolítani. Fürdetni lehet, fésülni egyáltalán nem!

10 hónapos kor után, a szőrt “figyelni” kell, hogy ne álljon egybefüggő nemezzé, de csak a nagyon megvastagodott fartájéki tincseket tépjük félbe. Gyengébb, vékonyabb szőrtipusú egyedeknél vigyázzunk, nehogy a korai “tépéssel” tönkretegyük a bundát.

Kb. 1 éves kor körül kell komolyabban kezelésbe venni. A nagyon megvastagodott tincseket, a külső végétől vékonyabbra tépjük, egészen bőrig. Mivel a szélesebb tincsek kívánatosabbak mint a vékony zsinórok, ezért ezt részesítsük előnyben, vagyis ne tépjük túl vékonyra! 

A felnőtt komondorok bundáját minden évben tincsekre kell bontani, azaz, a lenőtt rétegeket a megkezdett tincsekkel a bőrig fel kell tépni. Mindig ellenőrizzük, hogy a tincsek egészen a bőrig szét vannak-e választva, ellenkező esetben megeshet, hogy látszólag rendben van a bunda, valójában pedig a “felpihésedett” szőr alatt egybefüggő nemezpáncél alakul ki, amit szemmel észre sem veszünk!

Ez a bőr befülledését okozza, amit bőrbetegségek, és szőrhullás követhet. Ha egyéves korában 3 ujjnyi szélesre tincsekre tépjük a szőrét , az 3-4 éves korára már csak 1 ujjnyi lesz ,de ennél ne tépjük vékonyabbra, mert később könnyen leszakadoznak a tincsek, zsinórok. Nyilvánvaló, hogy szép széles erős szalagokat, csak jól nemezesedő szőrből lehet csinálni, de sokan türelmetlen hozzáállással túl korán, s túl vékonyra tépkedik ,ami később “megbosszulja” magát. Vannak egyedek, amelyek szőrét szinte nem is kell tépkedni soha, mert szép zsinóros lesz magától is, de ezek általában a gyengébb szőrminőségű kutyák, s nem az ősi típust képviselik

Ha kölyökkora óta a miénk, de valami oknál fogva elhanyagoltuk: ilyenkor az elhanyagoltságtól függően részleges, vagy teljes nemezpáncél jön létre. Ha részleges, akkor nagy munkával még megmenthető a szőr. Ebben az esetben a teendő: ollóval a BÕRTÕL KIFELÉ (!!!) irányban körülbelüli tincs-szélességben felhasogatjuk csíkokra a nemezt, majd pár nap pihenő után kézzel kisebb szalagokra tépjük a nemezcsíkokat a SZÕRVÉG felől befelé, a BÕR IRÁNYÁBA! Ezzel a módszerrel, rendszeres munkával egy kívánatos szőrtakaró még kialakítható.

Mit tehetünk, ha teljes nemezesedés következett be?

Ilyen esetben sajnos nincs mit tenni, a teljes szőrt le kell nyírni,a kutya egészsége érdekében! Az új szőr egy-két év alatt teljes szépségében kinő, csak a szőr állaga még egy ideig nem fedi a kutya korát. Elhanyagolt kutyát nem könnyű a szőrápolás “tortúrájához” hozzászoktatni, ezért ha lehet minél korábban szoktassuk hozzá, hogy “birizgáljuk” a szőrét.

Ugyanez a helyzet a fülével is! A komondor azon kevés fajták egyike, amelyeknek a hallójáratban is nő a szőr. Ezt ki kell tépni, mert idővel szőrdugó keletkezhet, ami végül fülgyulladáshoz vezethet. Ezek a “műveletek” nem követelnek sok időt, csak rendszerességet. Ennyit pedig megér egy szép és egészséges komondor látványa!

Az évi nyírás elengedhetetlen minden egészséges komondor számára. Napjaink kiállítási kutyái szenvedik csak végig a nyári melegeket teljes bundában, de azt tudnunk kell, hogy amennyiben a kutyánkat nem légkondis házban tartjuk illetve nem szeretnénk ha a kertünk tele lenne hűsölő gödrökkel és szeretnénk megelőzni, hogy kutyánk hőgutát kapjon, akkor, ahogy régen a pásztor is, mi is nyírjuk meg tavasszal. Ilyenkor a szőr hossza már a gazdi ízlését tükrözi, de ne feledjük, hogy a komondor szőre havonta 8mm-t, 1 cm-t nő. Vagyis, ha kinti tartásban tartjuk, 1-2 cm-t érdemes megtartani, hogy őszre, amikor beállnak a nagy hidegek, már legyen akkora bundája, ami megvédi a hidegtől. Az 1-2 cm tincsek csodásan kiemelik e fajta aszketikus formáját és megcáfolják a molosszoid felépítés elméletét!