Gyakran ismételt kérdések és tévhitek

Mik az örökbefogadás feltételei?

Betöltött 18. életév, büntetlen előélet, 65 év felett az örökös is alá kell írja a szerződést. Minden gondozottunkat oltva, chippelve, féregtelenítve, élősködőktől mentesítve szerződéssel adjuk örökbe!

Mit tartalmaz az örökbeadási szerződés?

A hatályos állatvédelmi törvényeket, szabályozásokat, kiedgészülve egy évi 2x- i bejelentkezéssel; pár mondat, fénykép, videó régi gondozottunkról.

Leggyakoribb tévhitek a komondorokról

Ha levágjuk a szeme elől a szőrt, akkor megvakul

Nem igaz!

A komondor ápolásában fontos szerepet kell kapjon a szem körüli szőr tépkedése, vágása. ( a visszakunkorodó tincsek irritálhatják a szemet és gyulladást eredményeznek) Amennyiben egy hosszú ideje nem gondozott komondorról van szó, akkor a fokozatos szem körüli nyírás a javallott, hogy a szem szokhassa a fényt.

Ha levágjuk a szőrét, akkor soha nem nő vissza

Nem igaz!

A komondor, mint fajta születésekor nem volt ekkora szőr fetisizmus. Akkor a pásztor évente tavasszal lenyírta a nyájjal együtt, télre pedig már ismét volt elegendő szőre ahhoz, hogy ne fázzon a mínuszokban. Nyíráskor figyelembe kell venni, hogy nagyjából egy hónapban 8 mm-1 cm a szőr növekedése. Ezzel kalkulálva érdemes 2-3 cm-t hagyni rajtuk tavasszal.

Szőre télen fűt, nyáron hűt

Nem igaz!

Általános iskola Fizika tananyag; thermodinamika.

Szőre magától zsinórosodik

Nem igaz!

Ebben a megfogalmazásban ez nem igaz. 7-9 hónapos korban, amikor a baba szőrt kezdi felváltani az a bizonyos jellegzetes komondor szőr, akkor vannak területek, ahol valóban zsinórok vagy tincsek alakulnak, de a nagyobb felületeken a gazdáknak maguknak kell kialakítani ezeket a tincseket. A már kialakított tincses szőr, a későbbiekben már „csak visszatépkedést” igényel.

Szőrét rendszeresen fésülni kell

Nem igaz!

Amennyiben nem habos hófelhőt szeretnénk, úgy a szőrét ne fésüljük, keféljük, hiszen így a tincseket bontjuk meg, ami egyik jellegzetessége a fajtának. De ezt leginkább a gazdi ízlése és szabadideje szabja meg.

Hullik a szőre

Nem igaz!

Amennyiben jól ápolt, jól táplált komondorról beszélünk, akkor a szőre nem hullik. Ha mégis azt tapasztaljuk, hogy hullik, úgy forduljunk állatorvoshoz vagy vizsgáljuk meg az etetésével kapcsolatos szokásainkat!

Vénségére megbolondul

Nem igaz!

Amennyiben jól nevelt, jól kezelt komondorról beszélünk, úgy egyáltalán nem bolondul meg, bármilyen rossz dolgot is gondolunk e szó mögé! Természetesen más a helyzet egy tartósan láncon tartott vagy megkínzott kutya esetében, de ez fajtától független!

Gazdáját is megtámadja

Nem igaz!

Jó idegrendszerű (!), helyesen kezelt, nevelt komondor nem támad a gazdájára!

Csak a gazdáját nem támadja meg

Nem igaz!

Jó idegrendszerű (!), helyesen kezelt, nevelt komondor indokolatlanul nem támad. Őrző pásztorkutya lévén azonban, a területére behatoló illetéktelent ( jó ösztön készlet esetén) elvárhatóan támadni fogja.

Kezelhetetlen

Nem igaz!

Domináns, okos fajta, de ez nem jelenti azt hogy kezelhetetlen lenne. De azt mindenképpen, hogy erős, határozott irányítást igényel!

„Egygazdás”

Nem igaz!

Amennyiben ez a kifejezés azt takarja, miszerint soha életben nem fogad el csak egy gazdát, akkor ez nagy butaság, hiszen akkor a tenyésztőknél és a fajtamentésnél ezerszámra állnának a komondorok. Az azonban igaz, hogy szorosabb kapcsolata van a gazdájával.

Bárkit beenged, de senkit nem enged ki

Nem igaz!

Őrző pásztorkutya lévén soha nem volt megengedett, hogy a gazda engedélye és jelenléte nélkül bárkit beengedjen, így ez is butaság. Lehet van ilyen egyed, de ez nem jó viselkedésforma egy komondor esetében!

Cuki pusziosztó

Nem igaz!

Nagyon káros tévhit! A komondor egy kemény, határozott és domináns jellem. A családja számára a falka, szereti és ( jó nevelés mellett) tiszteli is, rajtuk kívül nem barátkozik, bizalmatlan. Természetesen vannak jellembéli különbségek egyes egyedek között, de az az egyed, aki „cukker pusziosztó” mindenkivel (!), az sajnos nem hordozza a komondorok ősi ösztöneit!

Agresszivitás = dominancia

Nem igaz!

Agressziónak nevezünk minden olyan viselkedésformát, amelynek célja indokolatlanul más testi épségében kárt okozni. A dominancia pedig az a viselkedésforma, mely szerint az egyed minden közegben vezető szerepre tör. Fontos különbséget tenni e két fogalom között!

Makacsság = fegyelmezettség, szófogadatlanság

Nem igaz!

A gyerekeket prédának tekinti

Nem igaz!

Hang nélkül támad

Nem igaz!

Csak a néma komondor támad hang nélkül, minden más egyede folyamatosan és fokozatosan erősödő jelzéseket használ ( morog, vicsorog, fektéből felül, majd feláll, a szituációtól és a behatolás mértékétől függően). Ha az autentikus felhasználásra gondolunk, amikor falkában őriztek/ őriznek ( a mai napig vannak ilyen helyek!) egy-egy nyájat, akkor az éjszaka leple alatt is tudnia kellett a falkatársakat egy esetleges támadás esetén. Ha némán támadna, és ebből adódóan egyedül maradna ebben a szituációban, akkor nagy valószínűséggel nem élné túl!

Természetfölötti képességekkel bír

Nem igaz!

Nem beszél semmilyen emberi nyelven és nincs megáldva jós tehetségekkel sem. Nem Uri Geller, nem tud akarttal elmozdítani dolgokat, mint ahogy egy ki nem mondott, vagy bármilyen jelzés nélküli parancsot se tud teljesíteni. Alapvetően természetközelibb mint mi emberek, de a viselkedésébe bármilyen misztifikumot belevinni butaság. Vannak olyan kutyák, egyedek, amelyek erős intuitív képességekkel bírnak ( pl. epilepsziás betegek görcseit jelzik előre) de ez sem nem fajtafüggő viselkedésforma.

A komondor terelőkutya

Nem igaz!

Soha nem terelt, a dolga mindig a jószág és a porta őrzése volt. A terelésre egyszerűen már a mérete sem teszi igazán alkalmassá. Erre ott van a magyar fajtáink közül a puli, a pumi és a mudi.

Sokat eszik

Nem igaz!

Régen a pásztorok kiszelektálták a „nagyétkű” egyedeket, hiszen nehezen tudták volna eltartani őket. Ezért az „alacsony fogyasztás” fajtajellegzetesség lett. Nyilván az elmúlt évtizedek küllemi tenyésztése ezen is változtatott, de összességében még mindig jellemző.

Büdös

Nem igaz!

Amennyiben jól ápolt és jól tartott, egészséges egyedről beszélünk akkor nem büdös és ehhez nem kell lakásban tartani.

Vedlik

Nem igaz!

A komondor nem vedlik, a kihullott szőr a raszták részeként benne marad a bundában.

Nem lehet sétáltatni mert akkor nem fog őrizni

Nem igaz!

A komondor nem szocializálatlansága miatt őriz jól! A fajta kialakulásakor könyörtelen szelekcióval erősödött fel benne a területhez való "ragaszkodás" ösztöne. A nyájjal napi 40-50 km utak végén kialakított éjszakai pihenőhely védelme volt a feladata, ezért van, hogy a jó ösztön készletű komondor a séták alkalmával tartott kis pihenőkben, 15 perccel a megállás után "beőrzi " az adott területet!

Az ivartalanított komondor nem őriz

Nem igaz!

Az ivartalanítás nincs hatással az ösztön készletre. Amennyiben a komondorunk jó ösztön készletű, az is marad az ivartalanítás után is. E beavatkozás hatására az ivarzási időszakban sokkal nyugodttabb a kutya, hiszen nem érez késztetést, illetve a kutya-kutya közötti interakciókban válik nyugodtabbá!